Бурята която предизвика Вулф заплашва да се превърне в ураган който да помете и Меркел

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Събитията в Германия продължават да се развиват с доста голяма интензивност. Последното интервю на федералния президент Кристиян Вулф преди няколко дни за двата най-големи германски канала в което той се опита да се оправдае със своята неопитност на политическата сцена и всъщност не даде отговори на въпросите около кредитната афера, с които да задоволи обществото и медиите оставиха измамното заблуждение, че всичко ще се окаже буря в чаша вода. Бурята може да се превърне в истински ураган за управляващите и да помете не само кандидата на Меркел –Кристиян Вулф, но и самата нея.

Доверието сред избирателите към управляващата в Берлин коалиция от месеци насам спада всеповече, за сметка на това към опозиционните партии на социалдемократи и зелени. Последните изследвания на нагласите на избирателите от края на 2011 година показват сгромолясване на доверието към коалицията главно заради изключително слабите резултати на либералите. Те се радват едва на 2% одобрение. Така заедно с партията на Меркел общият процент, който  събират  управляващите е 37, докато  одобрението към социалдемократите и зелените е 42 процента. Аферата с Вулф обаче може да се окаже коз  за опозицията , който да я изведе до властта. В германските медии  вече се прокламира името на бившият дисидент и правозащитник Йоахим Гаук като евентуален наследник на Вулф. Според лидерите на опозицията, чиито номинация беше Гаук при последния избор за президент той би бил „най-подходящият кандидат”. Те отидоха още по-далеч като поискаха в случай че Вулф падне във федералната република да се проведат и предсрочн парламентарни избори, тъй като кредитната афера на президента би компрометирала самата Меркел. Спекулациите около бъдещето на Вулф са огромни. Генералният секретар на ГСДП-Андреа Налес заяви за „Билд ам Зонтаг”, че ако се стигне до оставката на втори федерален президент след тази на Хорст Кьолер, трябва да последват предсрочни парламентарни избори. В интервю за утрешното издание на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”, шефът на социалдемократите Зигмар Габриел обаче опровергава мнението на  Налес, като заявява, че всички заедно трябва да търсят изход от ситуацията с евентуалния наследник на Вулф и отрича призивите за предсрочни избори.

Сценариите
Пред Меркел има два пътя- или да           даде негласната си подкрепа за една приемлива и за опозицията кандидатура, каквато е тази на Гаук, в случай на доброволно или не оттегляне на Вулф, или да продължи да подкрепя сегашният президент и да остане на потъващия кораб докрай. Последното обаче би довело до край не само на политическата кариера на Вулф, но и на Меркел. За сега Меркел подкрепя напълно Вулф, но ако натискът срещу него продължи със същата интензивност, не е изключено да потърси спасителния бряг и да избере да даде подкрепата си за обществено значима фигура като Гаук и да запази властта поне до изборите през 2013 година. Индикации за втория вариант  също не липсват в публикация на неделното издание на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” се цитират водещи фигури сред либералите, според които Меркел е държана в пълно течение на обсъжданите вече в средите на по-малкия коалиционен партньор имена на евентуален наследник на Вулф.
Изборът да си тръгне или да остане
Вулф може да избере-или сам да се оттегли, или да стои твърдо на позицията си и да се определя не като извършител, а като жертва на аферата. Първото би облекчило значително ситуацията и би дало зелена светлина за избора на нов федерален президент. Ако реши обаче да остане на поста си, то единственият начин да се предизвика свалянето му съгласно член 61 от Основния закон е чрез внасяне в Бундестага на предложение за разследване на обвиненията към него. Такова може да бъде внесено от 1.4 от депутатите, а решението за евентуалното му отстраняване може да се приеме с мнозинство от 2/3. Вижда се, че ако се стигне до втория вариант, предвиденият в конституцията механизъмможе да забави значително разрешаването на кризата. Самият Вулф за сега не дава признаци, че е готов да се оттегли доброволно. Последните индикации показват, че той мисли за край на аферата, а не за края на своята политическа кариера. В реч от петък пред свои сътрудници  той бил заявил, както твърди неделното издание на „Билд” ,че се надява  „всичко да се забрави след една година”.Според изданието заедно със своя държавен секретар Лотар Хагебьолинг Вулф вече бил планирал ангажиментите си за новата година. Той искал да спести втора оставка след тази на бившият федерален президент Хорст Кьолер от месец май 2010 година.Над 70% от хората са удовлетворени от отговорите, дадени от
президента Вулф в неговото интервю заа ARD и ZDF.Хората все още му вярват въпреки лъжите
Германците продължават да имат доверие на своя президент. Данните от проведените преди и след интервюто му проучвания показват, че той все още не е загубил доверието на сънародниците си. Според последното проучване на общественото мнение, направено по поръчка на „Билд ам Зонтаг”- 53% от участвалите в него считат, че Вулф е излъгал по отношение на кредитната афера. Според 60% от тях с интервюто си Вулф е искал да прикрие част от фактите около кредита за 500 000 евро. Както е известно аферата тръгна от разкрития на вестник „Билд” за получен от Вулф кредит от бизнесмен, с който трябвало да плати частен имот. Според друго проучване на SWR – 70,8% от гласувалите са изразили задоволство от обясненията на Вулф пред камерите, а само 25,8 процента са на противното мнение.  
Очевидно е че аферата с Кристиян Вулф поставя Меркел пред избора да спаси собствената си политическа кариера, или да спаси еврото. За да се съсредоточи върху второто,  е твърде вероятно тя  да придума най-накрая Вулф сам да вземе решение за оттеглянето си и така да и спести повече главоболия на вътрешната сцена. Що се отнася до Вулф, това ще е поредният германски политик с огромен потенциал и харизма, чиято политическа кариера може да се окаже пълен провал.
Мартин Иванов
журналист на свободна практика

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар