Близо 50% от хората знаят че купуват биопродукти

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Интервю за agroplovdiv с д-р Светлана Николова председател на сдружение Агролинк
Госпожо Николова има различни потребители на биопродукти. Знаете ли кои хора отивайки в магазина наистина осъзнават че купуват екологично чисти продукти?
 
Няма такава официална статистика. Липсват и изследвания за това. Могат да се кажат какви са мотивите, които карат хората да купуват биопродукти. Личната ми преценка основана на събраните до момента данни е, че около 50% от хората разбират какво купуват. Проблемът  че почти винаги потребителите са по-информирани за това, което търсят, отколкото самите продавачи в магазините.
В  магазините липсват консултанти, които да повишат информираността на потребителите за това което консумират. Случвало ми се е на самата мен да обяснявам на хорьта каква е например разликата между селта и лимец, докато продавачката стои само на касата. Другото е свързано с доверието. Ако един потребител влезе в магазин да си купи определен биопродукт, който впоследствие се окаже, че не е био, той остава разочарован.  Той иска да е сигурен, че когато отиде на определено място където се предлагат екологично чисти продукти, да знае че те наистина са такива.

Мартин Иванов 

Още за това кое е по-лесно за българските биопроизводители- достъпът до пазара у нас или в Европа, и как продават колегите им в Истамбул може да прочетете в целия текст на интервюто тук

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар