Прясно агнешко и ароматни козунаци предлагат на Великденски пазар

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Нараства популярността  на фермерските пазари

Министър Танева и кметът Фандъкова откриха Великденския пазар

Добро настроение, отдавна чакано слънце и усмивки. Какво повече може да иска човек, тръгнал на пазар в съботния ден. Аромата на козунак и децата боядисващи перашките подсказват, че става дума за един необичаен пазар, свързан точно с най-светлите празници. Той всъщност си е обичаен, и мястото на провеждането му е традиционно- кв. Борово. Всяка сряда и събота производители от цялата страна могат да излагат на специални сергии продукцията си, в опит да намерят своите клиенти. И за местните този фермерски пазар не е непознат. Дали заради наближаващите празници, или височайшото присъствие на аграрния министър Десислава Танева и кмета на София Йорданка Фандъкова, повечето посетители се тълпят пред масите с тестени изделия- хлебове, питки с обредна орнаментация и най-различни козунаци с филирани бадеми, локум, стафиди и белгийски шоколад.

 Пекат ги няколко младежи в пекарна, разположена наблизо. „Идват след 10 минути топли топли”, казва ми продавачът. Разбирам, че ентусиастите са открили своята пекарна само преди няколко месеца- през февруари. И въпреки че са на цена между 3,40 и 4,00 лева свършват като топъл хляб.  

До тях млада жена също продава  козунаци и рула. „Доставяме из цяла София”, казва ми тя. Наблизо не по-малък интерес предизвиква сергията на месопроизводители от Свищов, които продават прясно агнешко месо. Министър Танева също е впечатлена от големия интерес на клиентите.  „Това е агнешко месо с гарантиран български произход, което е  минало всички проверки”,казва тя, и допълва: „Подкрепяме Столична община за реализирането на всички проекти, предвиждащи създаване на още места за пряк достъп на фермерите и биопроизводителите”. Агнешкото вървеше по 4 лева за килограм, като разфасофките бяха по 1,5-2 килограма. Има и агнешки глави и дреболии за дробсърма. 

Расте интересът към фермерските пазари
Сега сергийките на производителите изглеждат някак сгушени в края на пазара, на който все още господстват търговците и прекупвачите. Не е далеч обаче времето, когато целият пазар ще е предназначен само за производителите, тъй като популярността на фермерските пазари главоломно се увеличава.
В потвърждение на това и  кметът Йорданка Фандъкова казва , че се готви специална концепция, която предвижда пазарът в квартал Борово да е насочен само към български производители. „Тук ще се допускат само сертифицирани производители”, потвърждава и шефът на „Пазари Юг”- Николай Попов.  На пазара можеха да бъдат намерени освен традиционните за Великден ястия, мед, два вида лютеница от Копривщица, цветя, плодове и зеленчуци. Фермерският пазар посветен на Великден ще работи до четвъртък.
Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар