Евтиното зърно може да свали цените на храните

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Евтиното зърно не само у нас, но и на международните пазари може да окаже влияние и върху цените на храните, смята Васил Симов, председател на Софийската стокова борса. Според него пазарът остава динамичен, като основните тенденции са спад в цените на пшеницата и царевицата заради очакваните добри реколти, и съответно по-големите преходни запаси. В последния месец експертите от различните институции – американския департамент по земеделие, Международния съвет по зърното и Организацията по прехрана към ООН дадоха почти аналогични прогнози за нови добри добиви при пшеницата през 2015/16 година.
При сегмент пшеница прави впечатление спадат в цената на руската до 190 долара за тон след отмяната от Москва на митото. Това накара Египет, най-големият вносител на пшеница в света на последните търгове да се ориентира освен към румънска и към руска пшеница. Не е ясно как ще реагира пазарът,, ако Москва реши да въведе ново експортно мито, каквито информации се появиха. У нас пшеницата през май е с 12% по-евтина спрямо аналогичния период на 2014 година, и към момента се продава при около 290 лева за тон. По данни на трейдъри у нас новата реколта също ще остане висока, макар че едва ли ще стигне 4,5-4,8 млн. тона. 
Положението при царевицата е аналогично. Там преходните запаси могат да се увеличат до 187 млн. тона. На годишна база най-голям спад има в цената на унгарската царевица с 35%. В момента цената на царевицата на международните пазари се движи между 173 долара за тон (Франция) до 144 долара (Унгария). Американската царевица се продава при 187 доллара за тон. В същото време според експертите се очаква Китай да внесе по-малко количества царевица заради прогнозите  за рекордна реколта там. У нас цената на царевицата е паднала с около 14% за година до 280-290 долара за тон.
Заради по-малко засетите площи със слънчоглед и рапица цените им се  повишават. На международния пазар рапицата се е увеличила с 3-4%  до 363 долара за тон, а у нас с 5 пумкта до средно 700-720 лева за тон. Производството на слънчоглед в света се очаква да е около 40 млн. тона по последни данни на експертите, като основната причина са очакванията за много ниски добиви в еС- от 8,5 млн. тона. У нас слънчогледа се продава при цена 630-670 лева за тон. Най-скъп той е в Украйна405 долара за тон, а най-евтин в Унгария- 363 долара за тон. Цената на олиото на борсата в Ротердам въпреки лекия спад с 2% на годишна база се очаква да тръгне нагоре. У нас тя вече се увеличава с около 2%, и в момента литър олио на борсата се търгува при 1,69 лева.
Продължава тенденцията за спад в цените на захарта. Цената на суровата захар в Ню Йорк се е понижила с 32%, а на рафинираната в Лондон с 27%.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар