Все повече хора наемат велосипеди у нас

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

С подобряване на инфраструктурата до пет години можем да стигнем нивото на Будапеща

Като запален велосипедист, и подтикнат от любопитството да разбера нещо повече за първата инициатива за отдаване на велосипеди под наем в София, в жарката летна вечер на  21 юли се срещам със Стефан Касев от фондация „Фактор”, един от хората, ратуващи за това в София, а и не само там да се увеличава все повече броят на хората, избрали да се придвижват с велосипед независимо дали за удоволствие или по работа.

„Началото на проекта е дадено от Фондация „Фактор”, чийто създател е Вячислав Стоянов, който само преди около 2 месеца замина на 2 годишно велопътешествие от Аляска до Аржентина”, така увлекателно започва разказа си той. Основната идея на фондацията е да се популяризират всички екологични практики, включително и велодвижението и различни инициативи за по-здравословен живот сред които ходенето на планина и рециклирането на отпадъци. Цялата тази концепция намира своето логично развитие и продължение в две инициативи- Sofia Green Tour и Sofia Bike, последната от които е свързана и с отдаването на велосипеди под наем. 

Стартът- Sofia Green Tour

„Най успешният проект до момента е именно Sofia Green Tour, който от 2012 година насам предлага велосипедни обиколки и планинско пешеходни турове на свободен принцип, ежедневно или в определени дни от седмицата”, казва ми Стефан.. Желаещите да участват в тях по думите му биват известени за мястото и часа на събирането, и къде ще ги очаква специален гид-доброволец. Всеки може да се включи в туровете,  като си поема само разходите  за транспорт, храна и вода. Идеята на Sofia Green Tour е не само да запознае участниците в преходите с красивите природни забележителности около София, но и да ги стимулира да водят един по-активен начин на живот.

Предлагат велосипеди за всеки вкус

Постепенно се увеличила необходимостта от това, отдаването на велосипеди под наем да не бъде свързано само с организирането на въпросните велообиколки, и така се зародила идеята за отваряне на собствен магазин, където да се поддържат и съхраняват велосипедите. Това позволило да се даде възможност на всеки, който живее в София и иска да покара велосипед, но няма собствен, да може да наеме такъв. „Към момента от 2014 година насам един от най-големите ни спонсори е веригата спортни магазини Decatlon”, казва ми Стефан  в отговор на въпрос за това, кой ги подпомага в тази инициатива. През 2014 година те са дарили 20 градски велосипеда за начинанието. В момента от фондацията договарят още един спонсор, като се очаква скоро да стане известно, с колко още велосипеди ще се разрастне паркът им. Освен градски велосипеди на желаещите се предлагат 2 планински велосипеда и 2 шосейни бегача. От скоро в пункта, който се намира на улица „6-ти септември”  има и едно детско колело, което може да се наеме.  Освен че велосипедите са универсални, са и в два размера M и L, като всеки желаещ може да съобрази колелото което иска да вземе под наем със своя ръст. През тази година от Sofia Bikes дори са имали клиенти, които са наели велосипеди и за по-дълги преходи от порядъка на 8-9 дни. Интензивността на наемане на велосипеди зависи от сезона, като се увеличава броя на хората, които наемат велосипеди за по-дълго време.
Преди време в магазина пристигнала дори група англичани, които си наели велосипеди до Сърбия. От Sofia Bikes не само им дали колелета, но им съдействали с предложения за маршрути до там. 

 „Идеята е да направим не само София, но и цялата страна по-разпознаваеми, защото един град се вижда по различен начин, когато човек е на две колела”, обяснява ми Стефан. Като неправителствена организация фондация „Фактор” подкрепя всички инициативи по отношение изграждането на велоинфраструктурата в София. По неговите впечатления през последните няколко години у нас се забелязва подобряване на велосипедната култура сред участниците в движението. 

Дания- еталон за високо развита велокултура
 
Един от най-добрите примери за изключително високо ниво на велокултура е Дания, където е нормално някой да кара велосипед дори ако работата му е на 30 километра от дома. На датчаните са им трябвали 60-70 години за да достигнат подобно ниво, като там според Стефан е „много по-вероятно да те блъсне велосипед, отколкото кола”. В някои датски градове дори можеш да си наемеш велосипед само с един SMS.  И у нас има подобна идея, но до момента все още не е направено нищо за да се реализира. 

Той е впечатлен и от развитието на велокултурата в унгарската столица будапеща, която само преди пет години е била на нашето ниво. Убеден е  че след пет години благодарение на непрекъснато подобряващата се инфраструктура, ще стигнем до същото ниво.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар