Шоколадът става все по …горчив

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Златото и „Ел Ниньо” понижават добивите на какао в Западна Африка 

Заради неблагоприятните климатични условия в Западна Африка, цената на какаовите зърна се е повишила с 13%, пише електронното издание на Gazea.ru. Така те достигнаха най-високото си ниво от почти 4 години насам. Засушаването в Западна Африка и дъждовете в Южна Америка доведоха до дефицит от какаови зърна на международните пазари, който в момента по данни на Международния съвет по какаото (ICCO) се измерва на 250 хил. тона. 
Според експерти към 2020 година този дефицит може да достигне до 1 млн. тона. Фючърсна търговия с какаови зърна се извършва на борсите в Ню Йорк и Лондон.  Контрактите за доставка на какао през декември  на Лондонската борса на 22 септември достигнаха цена от 2 200 паунда за тон. Тези в Ню Йорк се продаваха при 3 312 долара за тон. На подобна цена какаото се търгуваше през лятото, както и преди около четири години.  Заради феномена „Ел Ниньо”, времето в Западна Африка е нетипично горещо с недостиг на валежи. При предходния период, когато феноменът достигна своя пик през 1997 и 1998 година, той нанесе поражения от 35 млрд. долара на световната икономика. Феноменът е причината през сезон 2015/16 година (октомври-март), в Западна Африка, която произвежда 72% от суровината да се очакват по-слаби добиви. Ситуацията се усложнява и от факта, че 80% от какаото в  Кот д’Ивоар, Камерун, Гана и Нигерия се произвежда от средни и дребни семейни фермери, които се отличават с липсата на достатъчно технически възможности и следователно- ниски добиви. Част от фермерите нямат и добри познания в областта на селското стопанство, а добрата поддръжка на почвата също влияе върху нивото на реколтата. Във втория по значимост производител в света- Гана има още една причина за намаляване на добивите от какао- повечето обработваеми площи предвидени за засаждане с какаови растения се обработват от компании, търсещи злато. На фона на ниските цени на златото, компаниите се опитват да увеличат добивите от ценния метал и с увеличаване обемите на продажбите  да спрат поевтиняването му.
Заради „Ел Ниньо” се очаква реколтата от какао и в Индонезия  да е с 2,33% по-слаба, въпреки мащабната кампания на властите за повишаване  на обработваемите площи. Дъждовете пък са причина за спад от 6,16% в реколтата от какао в още един производител от Топ 10- Еквадор. Не е възможно в кратки срокове да се очаква повишаване на добивите от какао, тъй като за да даде първа реколта, на едно растение са му необходими пет години.  Негативни настроения относно бъдещите доставки на какао у инвеститорите създава и глобалния проблем с остаряване на какаовите дръвчета. Това също може да доведе до дългосрочно увеличение в цените на суровината. 

Според анализатори от Ecobank през 2015/16 година реколтата от какаови зърна в Западна Африка може да достигне до 2,83 млн. тона (-3,4%), от които 1,65 млн. тона в Кот д’Ивоар и  720 хил. тона в Гана. 

Заради обезценяването на рублата и скъпата суровина, цената на шоколада в Русия за година се е увеличила с 37%. Заради ситуацията на международните пазари обаче шоколадът може да стане още по-горчив за потребителите.

Мартин Иванов

По материали на Gazeta.ru

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар