Пица и макарони са сред най-любимите ястия в света

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Пицата и макароните са сред най-обичаните храни в света, информира порталът UkrAgroConsult, позовавайки се на проучване на GlobeScan. Сред останалите храни попадащи в класацията са месото и ориза. В проучването са участвали хора от 17 държави- Австралия, Бразилия, Германия, Гана, Гватемала, Индия, Кения, Мексико, Холандия, Испания и др. .  Освен това населението на отделните страни отдава предпочитанията си към различни видове храни. Например американците си падат най-много по пица, а австралийците по шоколада. Британците и испанците са традиционалисти и залагат на стека и паелята, а украинците предпочитат местни блюда, картофи и плодовите салати.
За 70% от участвалите в допитването основният фактор за избора на храна е цената,а за 43% – качеството на храните. Всеки втори е заявил, че не може да си позволи да си купи същите продукти както преди две години.

3D пицата скоро може да стане ежедневие
 
Междувременно технологиите продължават да се развиват, и скоро направата на 3D пица няма да е чиста екзотика, а ежедневие. Тайванската компания XYZ е изобретила специален принтер, позволяващ отпечатването на съставките преди да се поставят във фурната. За сега принтерът може да отпечатва съставките за пица, бисквити и шоколадови глазури за торта, но списъкът на храните в „менюто” му  непрекъснато се увеличава. Така например пицата се отпечатва на три слоя включващи традиционните съставки –тесто, домати и сирене. Устройството позволява на потребителите освен да ползват вградените менюта за отделните ястия, и да качват собствени рецепти. Принтерът има и сензорен екран, позволяващ въвеждането на различни инструкции. Джаджата позволява печатането на съставките на три слоя върху пергаментова хартия, като след отпечатването си те се отделят от нея, и се поставят в печката.
Според специалисти обаче ще трябва да минат още доста години, докато 3D принтерите поевтинеят достатъчно, за да станат неотменима част от кухненското ни оборудване. Очаква се устройството на XYZ първоначално да се използва основно в повечето по-големи пекарни, преди да стане общодостъпно. За сега то е прототипно, но в бъдеще цената му може да достигне до 2035 долара. 

Мартин Иванов
По материали от Интернет

Loading Facebook Comments ...

2 комментариев для “Пица и макарони са сред най-любимите ястия в света

Вашият коментар