La Deutsche Vita

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Да живееш по италиански в Германия, и по немски в Италия. В съвременния свят без граници това не е  невъзможно.  Сигурно се получава нещо… като la Deutsche Vita. Как живее една германка във Вечния град, и една италианка в Берлин, разказва „Дойче Веле”. Едната е скулпптурка и е избрала да живее в Рим, където изкуството било древно, било съвременно е издигнато в култ.Другата-снима документални филми е избрала за своя сцена германската столица Берлин, която със своето минало особено я вдъхновява да прави филмите си. 

„Родината е там, където човек може да се вдъхновява, а Рим, където спокойно можеш да разговаряш с хората ме вдъхновява със своята старинна архитектура,”, казва скулптурката Жанин фон Тюнген. Според нея хората тук са изключително контакни, особено на пазара, където винаги могат да препоръчат на клиентите какво да си купят. „Това е нещо, което харесвам”, допълва тя.
„Дойдох в Берлин преди 15 години. Това е град, в който винаги нещо се случва. Това ми дава енергия, и ме впечатлява. И затова си казах, че ще остана тук. ”, пък казва Таниа Маси. 

Жанин фон Тюнген живее в една вила около Рим. В парка са разположени нейните скулптори, а под къщата се намират древни катакомби. „Това което ме впечатлява, е че сред древните останки тук човек може да прави съвременно изкуство. И тя използва материала от катакомбите за своите произведения. Освен това в ателието си работи с материали като стомана и бронз. Преди 15 години когато дошла в Италия и е било трудно да се утвърди на културната сцена. Без да има кой да е подпомогне финансово и  без да познава никого, на нея и се наложило да се бори за място в галериите. „Това не е никак просто. Ако някой ти каже Не, това не винаги означава на 100% отказ, а малко да и малко не,”, разказва Жанин. Това са някои от особеностите  на местната култура, с които тя все още не може да свикне. 

Таниа Маси бяга от спокойната Флоренция в кипящия от енергия Берлин, където създава свое студио за документални филми. По-рано тя не е познавала чак толкова италианци в германската столица. Като социолог Тания е била впечатлена от обратите в някога разделения град. Днес живее в неговия център, където обработва своите филми. „Животът тук трябва сам да си го създадеш. И това направих, винаги когато виждах животът тук, си представях как правя документални филми, тъй като реалността тук е толкова абсурдна. Всичко в Берлин може да бъде показано само чрез един филм, чрез едно изкуство, което да разкаже за живота в Берлин”, убедена е Таниа. С помощта на приятел от ученическите си години тя се опитва да изследва живота в германската столица. Прави специален филм озаглавен La Deutsche Vita, в който разказва за италианските начини на живот тук по време на студените берлински зими. Някои предлагат типични за италианската кухня ястия, други пък се опитват да преживяват като творци на изкуството. Заедно с турците и поляците, италианците са сред най-големите малцинствени групи в германската столица. „Изведнъж като една голяма вълна Берлин се превърна в мода за нас. Беше толкова хубаво да си в Берлин, а италианците  обичат модното. Затова всички дойдоха тук. И за нас беше много интересно да изследваме това, защото контрастът между италианците и германците е нещо чудесно”, казва Таниа. Типичното за италианците е да жестикулират. За тях Таниа смята, че са изключително спонтанни. Хоракоито владеят изкуството на импровизацията във всяко ниво на културата, социалния живот или работата.
„Когато се опитваш да обясниш на техния език че нещо ти харесва, те винаги ще дойдат при теб. И аз нямам проблем с това че съм германка”, допълва Женин. За Тания пък германците са изключително респектиращи. хора. Работят с много респект. Тя намира като положителна черта това, че те винаги са добре структурирани.  Структурата може да се открие и в една от инсталациите на Жанин. В градината на една колекционерка на  произведения на изкуството тя краси  с оранжевочервените си багри клона на едно дърво. За нея Жанин е просто една приятелка.  Заедно със съпруга си Жанин може спокойно да си почива в голямата градина, докато Тания използва последните слънчеви дни в Берлин за да се разхожда с велосипеда си. Когато настъпи зимата, тя се премества в Бразилия, но когато е в германската столица, често посещава една съседна книжарница където открива и книги на италиански език. В къщи не пропуска и ден без истинско италианско еспресо. Най-добре го прави бразилският и съпруг Уилям, който също има италиански корени. Животът и на двамата е свързан с филмите и фотографията.  „Когато се женихме и го питаха дали иска да се ожени за мен, той взе фотоапарата и започна да прави снимки. При него няма никаква пауза. И затова винаги казвам Баста Уилям”, раскава с усмивка тания. 

Няма край за Жанин, която отива в една пицария в Рим. „В Италия се чувствам като истинска европейка, но все пак запазвам и част от германските си корени”, казва тя. „Чувствам се естествено италианка в сърцето ми, но тук в Берлин също се чувствам и европейка’, потвърждава и тания. И не скрива факта, че обича начинът на живот в Европа. Мечтата за Европа без граници. Тези две жени живеят в нея- Тания Маси като режисьор на документални филми и Жанин фон Тюнен като част от ексклузивната културна сцена на италианската столица. 

Мартин Иванов
По материали на „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар