Храните за вегани са сред основните тенденции на Anuga 2015

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Над 7000 изложители от 108 страни сред тях и от България представят най-новото в хранителната индустрия

Салам без месо или кюфтета от плодове . За познавачите на веганската храна това не е нищо ново. Точно храната за вегани е в центъра на най-голямото изложение в бранша-Anuga, което се провежда между 10 и 14 октомври 2015 година  в германския град Кьолн. Една от страните, които се представя на изложението е Чили.
Досега тя е известна с производството и експорта на ядки, месо и риба, но сега иска да предложи още по-голямо разнообразие от храни. Ето защо представя марката Foods from Chile. „Ние сме страна, която произвежда и изнася много храни. Имаме нужда да изнасяме защото вътрешния ни пазар е много малък, и всичко което произвеждаме не можем да изконсумираме”, казва пред „Дойче Веле” Бетина Щенгел от организацията за насърчаване на чилийския експорт Pro Cile.

Всички искат да продават. Но за да достигнат  до европейските потребители се сблъскват с най-различни тенденции. Докато сред азиатските потребители  се увеличава търсенето на месо  , и дори по време на изложението те с удоволствие  биха опитали най-различни видове колбаси, в Германия все повече хора например се отказват от месото. И те предпочитат да похапват колбаси разбира се, но произведени не от месо, а от зеленчуци. Ето защо един от традиционните месопроизводители в страната не изостава от модните тенденции, и вече предлага богат асортимент от вегетариански салами. „Това наистина е една нова мода, която за нас не е само свободна ниша, тъй като в Германия близо 8 милиона души са вегетарианци, а 14-15 милиона са полувегетарианци”, казва търговският директор Томас Марушке. По думите му компанията следва икономическите интереси и дава пример с това, че преди четири десетилетия дори не е имало безалкохолна бира. „Убеден съм, че до 5- години всички производители на месо ще предлагат вече и вегетариански продукти”, допълва той.

 За онези които обаче не искат да приемат и други продукти от животински произход се предлага и сирене, което не е произведено от мляко. Тенденцията за здравословно хранене не е от вчера или днес, но печели все повече привърженици.
„Храната винаги е средство на политиката”,казва Кристоф Минхоф от федералния съюз на германската хранителна индустрия. По-рано според него хората са носили определен вид дрехи, или са карали определени марки коли. 

Сега чрез храната трябва да покажат своето място в обществото. Друг въпрос е дали продуктите представени на Anuga 2015 ще влязат в масово производство.  Особено в Германия хранителновкусовата индустрия е под силен натиск. За това е загрижен и аграрният министър на страната. „Не искам на пазара да има скъпи храни, а такива, чиято цена да покрива себестойността им. Това е нещо съвсем различно от евтино”, заяви Кристиан Шмид. Според него производителите все повече трябва да се замислят и по въпроса за това колко много храна се изхвърля. 

По данни на германската браншова организация на търговците на храни всяко домакинство в страната дава средно  по 296 евро за храни и алкохол на месец. Експертите очакват и през 2016 година цените на храните да отчетат леко повишение. През първата половина на 2015 година хранителната индустрия в Германия е отчела спад от 2,1% в оборота до почти 82 млрд. евро. С 5800 предприятия и 560 000 заети този сектор е сред трите най-важни за федералната република.

За изложителите на Anuga обаче най-важното е да намерят колкото е възможно повече клиенти. 

Повече от 7 000 изложители от 108 държави  представят продукцията си на Anuga 2015, и сред тях 38 от България. Сред останалите тенденции на форума е и т. нар.  Free from стоки, или храни свободни от глутен и лактоза, към които все по-голям интерес проявяват не само хората с непоносимост към тези алергени.
 

Предлагането на храни все повече трябва да се напасва на това, че повечето потребители не разполагат с много време, често са на път, и по-рядко готвят у дома си. Това твърди в публикация електронният портал derwesten.de, позовавайки се на актуално изследване на GfK по поръчка на федералния съюз на германската хранителна индустрия. 

Ето защо по време на Anuga 2015 се предлагат редица нови продукти в областите Convenience и Ready-To-Cook, които позволяват по-бързо да бъдат сготвени. Специално място е отделено и за дълбокозамразените храни, гурме продуктите и храните предназначени за мюсюлманите. Страна партньор на изложението през тази година е южната ни съседка Гърция.

 

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар