Бежанци представят родината си с кулинария

11 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 11 Email -- Filament.io 11 Flares ×
Rate this post

Проектът „Les Cuistots Migrateurs“ им помага да се интегрират по-добре в обществото

Screen Shot 08-27-16 at 08.22 PMПроектът „Les Cuistots Migrateurs“ в превод  „туристическа кухня” подпомага бежанци, пристигнали от различни горещи точки във френската столица Париж да се интегрират по добре в обществото, а с това и на месния пазар на труда. Работейки в един ресторант освен това те имат възможност да представят страните, от които идват с помощта на най-различни кулинарни специалитети.

Един от включилите се в проекта е 26-годишният сириец Моаджа Хамут, потърсил убежище във Франция преди година. Междувременно започнал работа в ресторанта на местен майстор-готвач. Чрез готвенето иска да покаже една малко по-непозната страна на своята родина- богатството от ястия.

„За всички нас е важно всеки да опознае културата ни чрез нашата кухня”, казва Моаджа за АФП. Като него са мнозина други бежанци, решили да се включат в „Les Cuistots Migrateurs“ в ресторанта „Petit Bain“. Инициаторите на проекта искат да покажат, че има кой да оцени способностите на тези хора. „Обикновено представата на хората за бежанците се ограничава с някой лагер като в Кале например,в който виждат хората да стоят зад телените огради. Тук обаче показваме нещо различно. всеки идва за да готви, носи слънчеви очила и говори английски, което е чудесно”, казва Луис Жаке, ръководител на проекта.

Всеки ден в „Petit Bain“ се отбиват десетки гости, на които предстои да поемат на пътешествие, в което да открият кулинарни тайни от цял свят и да поговорят с бежанците, намерили своята нова родина.

Мартин Иванов

По материали на АФП

Снимка: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар