Маша и мечокът и днес правят света на децата по-цветен и хубав

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 1 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Rate this post

screen-shot-09-28-16-at-12-30-pm

Помните ли приказката за Маша и мечока? Няма начин да не са ви е разказали поне веднъж. За мнозина деца пък и възрастни тя си остава една от любимите истории, които препрочитат с удоволствие. Днес благодарение и на интернет все повече деца могат да се докоснат до нея, гледайки филмчетата със забавните истории на Маша и нейния приятел в YouTube. Някои от сериите са дотолкова успешни, че са постигнали завидните дори за музикалните клипове 1,6 млрд. клика. За това кой стои зад превръщането на Маша и мечокът не само в успешна серия, но и в успешен маркетингов продукт ни разказва „Дойче Веле”.

Може би Маша все още е малка, но вече е намерила своята рецепта на успеха. Или по-скоро са я открили създателите на успешната анимационна серия в едно московско студио. Търсенето на нови серии е голямо, и за да го задоволят се трудят дузина художници в студиото „Анимакорд”. За създаването на едно седем минутно филмче са необходими около месец и половина. Един от най-креативните членове на екипа на Маша и мечокът е режисьорът Андрей Беляев.

„Тук не става дума само за съпровождане на един процес от началото до края, а за съпреживяване на една идея от няколко изречения, и претворяването и на екрана в най-точния момент”, казва режисьорът.

screen-shot-09-28-16-at-12-08-pmИсторията на Маша и мечокът се върти в YouTube на осем различни езика и е достигнала повече от 16 милиарда клика, а най-популярният клип е сред 10-те най-успешни видео клипове в историята на платформата. Зад успеха на серията стои една умна маркетингова стратегия.

„В началото просто искахме историята да достигне до колкото се може повече зрители- деца и родители. Затова и през първите три години не предприехме нищо срещу пиратството в мрежата, и нелегалното сваляне на клипове”, казва Дмитри Ловейко, търговски директор на марката „Маша и мечокът”. Въпреки че вече са предприети подобни мерки, новите серии от поредицата отново могат да се гледат първо в интернет, преди да се появят на магнитен носител. Маша и мечокът вече е една глобална история на успеха. Филмите вече могат да се гледат в 100 държави на 150 езика- онлайн или по телевизията.

„Това че във филмчетата липсват много диалози ни направи печеливш международен проект. Това ни помага, защото всеки разбира хумора чрез мимиките на героите“,продължава Ловейко.

Така серията се развила в любима марка- от играчки до музикални инструменти. 17% от приходите на разработчиците на марката идват от продажбата на различни аксесоари, които могат да се намерят разбира се и в най-големия магазин за детски играчки в Москва.

„Филмчето грабва децата. Епизодите от Маша и мечокът са красиви и добре направени. Затова не само децата, но и възрастните обичат да ги гледат”, казва един родител. За децата пък Маша е много жизнерадостна, и филмчето им харесва. „Гледаме го в интернет, където сериите вървят по бързо. Свързваме телевизора с мрежата, и просто гледаме”, потвърждава друг татко. Дали в интернет или по телевизията- успешната приказка за Маша и мечокът и днес прави света на децата по-цветен, а сънищата по-хубави.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар