Пикантно сладко от смокини връща спомените към бабините вкусотии от миналото

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
„Нашето сладко е без химия, но пълно с любов”, казва производителката леля Здравка

img_20160930_123045

На добиващите лавинообразна популярност фермерски пазари и форуми за истинска здравословна храна могат да се срещнат различни производители, да се опитат всевъзможни вкусове, да се усетят неподправени аромати, и да се срещнат всякакви хора- както българи, така и случайно попаднали чужденци като едно германско семейство от Манхайм, или дори млада аржентинка, опитваща вкусна баница от Разложко. Не липсваха месни и млечни продукти, мед и сладка от традиционни дребни производители от Западните Балкани. Случайността както често се случва обаче ме среща с усмихнатата леля Здравка от сливенската сладкарска работилница „Благая трапеза”.

„Предлагаме плодови сладка и сиропи, създадени по традиционни български рецепти, които сме наследили от бабите си и от предишни поколения”, казва тя. Идеята им е да дават на хората нещо, което всъщност винаги е присъствало на българската трапеза. Те са намерили само по-лесна възможност тези вкусотии да стигнат по-бързо до хората.

Признава, че това което и харесва, е че всеки опитал сладката им не пропуска да отбележи, че вкусът им го връщат към спомените от неговото детство, когато бабите са предлагали подобни „елексири” за душата и недцето. „Много баби сега взимат от нашите сладка, за да покажат какъв е бил истинския вкус на българското сладко по тяхно време”.

Най-присърце са и смокините, и посетителите на фестивала „Зелени дни”, можаха да се убедят в това, опитвайки например пикантно смокиново сладко с люти чушки и джинджифил. „Хората бавно се превръщат от клиенти в наши приятели”, допълва тя. Освен него предлагаха типичното сладко от смокини без захар, сироп от смокинови листа от бъз и други. Опитват се да предлагат продуктите си на всевъзможни пазари и форуми за истински чиста храна. Имат си и малко магазинче в Сливен, а отскоро вълшебните им сладка и сиропи се предлагат в новооткрит фермерски магазин в един от столичните търговски центрове.

Освен сладка и сиропи от „Благая трапеза” предлагат и сушени плодове-смокини, черници, праскови и много други. Соковете също се произвеждат по класическа технология. Някои от тях са с мед и без добавена захар за да може и хората с диабет да се докоснат до вълшебния вкус на сладката. Друг интересен продукт е ябълковото масло. „Казваме му така, защото то наистина има богатството на истинското масло”, обяснява леля Здравка. Всъщност разбирам че се прави ръчно и съдържа само ябълки, пасирани по определен начин. „Сериозният проблем при него е, че бързо свършва, и който хване буркана, не го пуска докато не го довърши”, допълва с усмивка Здравка. Често чува от хората да казват:”Ами аз го отворих, и до мъжа ми не стигна”. Опитват се да възраждат старите сортове български ябълки, оставени им в наследство от родителите им. Всичко което правят е ръчно, и отнема много усилия и време. Признава обаче, че това не пречи, и много често повтаря, че в техните продукти няма химия, но има много любов.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар