Да полетиш като дивите лебеди

3 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 3 Email -- Filament.io 3 Flares ×
Rate this post

Британска изследователка търси научни отговори, защо все по-малко лебеди достигат зимните си местообитания

screen-shot-11-02-16-at-01-22-pmПомните ли мечтата на грозното пате- да полети като големите бели птици на хоризонта? Британската изследователка Саша Денч решава да просследи пътя на лебедите от  Русия до зимните им местообитания в родната и Англия. За да открие причините, защо все повече  намалява популацията на тези красиви птици.

„Този проект е много предизвикателен, тъй като ще трябва да прекося една от най дивите части на нашата планета. Освен това трябва да се опитам да срещна колкото се може повече хора на земята”, казва изследователката.

И през това време ще трябва да изследва дивите лебеди, които са неизброими.  Тя  иска да изследва поведението на птиците при полет. В сравнение с преди 20 години почти 40% от лебедите успяват да изминат пътя от Сибир до Англия, и целта на проекта и да установи, какви са причините за това.

‘Искам да се превърна в човека-лебед, за да видя какво виждат птиците всяка година по време на своето пътуване, и какво се променя. С моторизирания си балон летя на същата височина и със същата скорост, като подобно на тях усещам как ми влияе времето’, разкрива още Саша.

Освен това подобно на красивите бели птици и тя е поставена в същите условия, да търси например подходящо място за приземяване. Често лебедите намират влажни местообитания, където да спират за почивка, но заради климатичните промени и влиянието на човека, броят им все повече намалява. Освен това все повече птици се изправят  пред най-различни пречки като вятърни ветрогенератори или електропроводници. Но пътешествието е опасно не само за тях, а и за  британската изследователка, тъй като моторизирания парашут реагира избирателно над  руската пустуш. Малко след началото на пътуването Денч и нейният помощник пилот претърпяват доста екстремно приземяване.

„Заради проблеми с мотора още в първия ден трябваше да потърсим помощта на спасители и медици. Благодарение на местните хора се добрахме до лагера”, разказва още тя.

Хората са и помогнали, но всъщност те са най-голямата опасност за лебедите, и както доказва разговорът с една местна жителка, доскоро  лебедите са били обект на лов.

„За нас те са свещенни животни, които не трябва да бъдат ловувани, но веднъж съпругът ми донесе след лов  един лебед вкъщи, който имаше специален пръстен за разпознаване”, споделя тя.

При срещите си с хората Саша Денч акцентира върху това, че редките лебеди  са защитени птици, но тъй като птиците прелитат по стотици километри дневно, и тя не иска да ги изпусне от поглед, няма много време за разговори. Но при един старт в полята край Санкт Петербург се появили нови проблеми. Изследователката се наранява, и трябва да бъде транспортирана до местна болница. Често се размества капачката на коляното и, и въпреки, че както в случая и препоръчват да остане за по-дълго лечение, напуска клиниката още на следващия ден.

„Зная че нормално би трябвало да почивам няколко седмици, но за момента нямам подобен лукс, и затова почивам само ден”, признава самата тя, и допълва, че не иска да изпусне перфектното време за летене.

Междувременно тя отново е във въздуха по пътя на дивите лебеди и в изпълнение на мисията си. Сега  се намира в Литва, и докато достигне Англия в средата на декември Саша ще трябва да премине през 11 страни.

„Трябва да поставим жителите, ловците, фермерите, електроразпределителните дружества и правителствата на една маса”, призовава Саша.

Според нея само тогава могат да се спасят лебедите. Скоро като резултат от нейното пътуване ще трябва да се появи един документален филм, който евентуално би могъл да даде повече отговори на въпроса, защо все по-малко диви лебеди достигат местообитанията си за презимуване.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимка: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар