Добре дошли на коледен базар в Бремен

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 1 Email -- Filament.io 1 Flares ×
5 (100%) 1 vote

Бремен 2Декември винаги е свързан с коледните пазари, а когато се сетим за тях, няма друга страна освен Германия, където те са част от традициите от векове насам. „Дойче Веле” ни води до някои от най-впечатляващите и красиви коледни пазари. Един от тях се провежда в града на Бременските музиканти. Няма нищо по-хубаво от Бремен в навечерието на Коледа. Местният пазар се провежда пред 650-годишната сграда на кметството и статуята на Бременските музиканти, едни от символите на града, и наистина пренася със светлините и топлината си всички посетители в приказките. От 2004 година пазарът е включен в списъка на ЮНЕСКО с ценностите на световното нематериално изкуство. bremer-klutenСъс своите над 160 коледно украсени сергии, той привлича все повече посетители от цял свят. Някои от тях дошли за да опитат известните бременски бонбони (Bremer LKluten) с мента, на големина колкото две бучки захар поляти от единия край с шоколад.

Сред специалитетите е и местното зеле. То е неделима част от зимните храни. Отглежда се в околностите на Бремен и е известно като зелената витаминозна бомба. Счита се че прародина на отглежданото в региона Зеле е Средиземноморието, където се е отглеждало още преди 2 хилядолетия. В Германия зелето се консумира преди всичко в северните провинции, но е известно още в Средна Европа, Африка и Америка. Типичното за бременци ястие със зеле се предлага и по време на коледния пазар.

Един от готвачите приготвящи ястие със зеле е Егерт Роьобл. За него е най-важно зелето да е измръзнало тъй като вкусът му е по-различен, а измръзването при отглеждане е намалило съдържанието на горчиви вещества в него. Трябва да се измие, и да се отстранят дръжките. Приготвянето на зелевото ястие в което се добавят и различни подправки отнема два часа. Към него се прибавя и типичен за региона колбас- наречен Pinkel. Интересно е че в Бремен зеленото зеле се нарича още и кафяво, наименование останало от времената, когато е било приготвяно на открит огън, придаващ му специфичен кафяв цвят.

Бремен 1Съществуват писмени сведения, според които от 1554 година в Бремен се организира официална годишна вечеря със зеле, която се провежда всяка година през февруари в кметството на града. Историята на града е тясно свързана с времената на Ханзата и пътуванията с кораб, символите от средновековието присъстват и на коледния пазар край брега на река Весер. Местната гордост зеленото зеле се предлага дори във вариант to go в хартиена кутия, варени колбаси и картофки- комбинация, която се харесва на всички. Бремен през зимата- дали на пазара в любимата на бременчани алея край реката, или в историческата част на града, посещението си заслужава, защото със сигурност ще се доближите не само до Коледа, но и до приказките от нашето детство.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

снимка: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар