За да не станете роб на телефона си, просто потърсете някое островче без интернет…все още съществуват

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 1 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Rate this post

Дали спасението за зависимите от света на модерните технологии  дебне от всякъде е спорно, но може би дреме спокойно в някои неподозирани и островчета на свободата, където се борят със зависимостта от всичко в мрежата, като просто остават извън нея за известно време.  Такива все още съществуват. Само един поглед по улиците на френската столица Париж сигурно ще е достатъчен за да се види, как всеки е забол глава в своя високотехнологичен уред за връзка с нереалното пространство. Тревожната тенденция на зависимост от всичко свързано с интернет притеснява млади предприемачи като Венсан Дюпие.

„Мисля че сме станали роби на нашите телефони. Ако човек повърви из улиците, може да види мнозина, които са се взрели в телефоните си, а в кафето дори цели семейства не разговарят по между си, защото са заети с телефоните си. За мен това определено е проблем”, казва Венсан.

. И иска да повлияе за промяна на тази тенденция. През 2015 година основава специална туристическа агенция Into the tribe, която предлага почивки на места, където ще се избавите от влиянието на интернет, а мотото и мисля е красноречиво- Take a break from the digital world! Употребата на смартфони на тези места е забранена посредством специално приложение, като досегът с външната цивилизация е възможен само с обаждане. Това е една мечтана почивка за всички, които търсят обратната връзка с природата.

„Много от хората ни търсят, защото искат да си починат три-четири дни от имейли и търсене на новини из социалните мрежи. Някои идват за да отдалечат свои приятели от мрежата”, които чрез пътуването да разберат, че и без своя смартфон могат да се чувстват добре”, продължава Венсан.

Друг остров на свободата е  парижкото  кафене Coutome Cafė, където  интернет е забранен от няколко месеца, и то е като своеобразно спасение за клиентите си от заобикалящата ги онлайн зависимост на Париж. И оказва се венсан не е единственият, който го използва, за да прави нещо друго, вместо да гледа в интернет.  „Гостите ни  го възприеха като възможност да се освободят от влиянието на интернет за известно време, междувременно разбраха, че то може да послужи като място, където да се насърчи комуникацията между хората. Ние също си говорим с нашите гости за ежедневието, и не винаги става дума за работа”,казва Мати Туи, мениджър на Coutome Cafė.

Според Венсан така  човек може просто спокойно да се нахрани, без да е смущаван на всеки пет минути от звънене на телефона или известие за получен мейл. „И това е момент в който разбираш, че живееш на 100% заедно с околните”, смята предприемачът.

В друго кафене пък редовно се организират работилници на тема Digital Detox,като преди началото им всички участници се разделят със смартфоните си. Три часа всички ще трябва да общуват  единствено по между си, без да използват каквито и да са „помощни” технически средства.

„Всички ние наподобяваме на пушачи, знаем как да излезем на повърхността, и че трябва да отделяме по-малко време на смартфоните си, но не успяваме да се излекуваме”, казва организаторката на работилниците Коко Периер.

Разбира се идеята и не е да се провъзгласи интернет за дяволско творение, защото той има все пак и позитивни неща, които са видими дори за нея, но тук става дума за предпазване от опасностите на мрежата иза online overkill.

„Става все по-ясно, че колкото повече време сме в интернет, толкова повече информация получаваме, и се чувстваме длъжни да отговорим веднага на тази информация. Това води до стрес, но постепенно преставаме да го забелязваме. Така свикваме, че нашето ниво на стрес се увеличава и води до burn out”, казва Коко.

Срещу това има някои средства като например медитацията. Днес Коко повежда всички участници на едно специално пътешествие, с помощта на което да забравят смартфона.

„Ние сме все още в началото на едно време, в което тепърва ще осъзнаваме, че дигиталните ни играчки ще заемат все повечемясто в реалния ни живот”, смята Коко.

След пълна медитация участниците отварят очи за да приключи вечерта с дискусия на тема, как може да се контролира влиянието на смартфона. „Ще видим дали ще доведе до това, да проверяваме по-рядко мейла си”, казва една участничка. Венсан пък вече си е наложил ограничение да проверява само три пъти дневно своя имейл. „Мисля че така ще съм по-продуктивен, и ще мога да се концентрирам върху наистина важни неща”, споделя той. Всичк участници ще трябва да оценяват предимствата на това, да са по-дълго време офлайн. Сигурно е само едно, че определено ще се чувстват по-добре.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар