Гулаш и токайско вино на Grüne Woche 2017

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Браншът очаква новото издание с надежди, потребителите- с искания за земеделие от ново поколение

Дойде  януари, и в Берлин е време за старт на поредното зелено шоу, което поне в седмицата след 20 януари ще ни потопи в новостите и последните тенденции в аграрния свят. През 2017 година Унгария-  страната партньор на изложението далеч не е толкова екзотична както преди година, сякаш  по-близка географски, идваща да ни напомни, че през следващата година е ред и на България да партнира на най-реномираното изложение за храни в света. Представянето и ще мине под мотото: „Унгария- традиционна, естествена и многостранна”.  

И тази година както винаги всеки таи своите надежди за бъдещето развитие на земеделието- хранителния бранш за разширяване на своите пазари, потребители и еколози за развитие на земеделие с „човешко лице” , а производители за подобряване на икономическата обстановка, която не изглежда обнадеждаваща- с ниски цени на млякото и зърното, и с все по-големи загуби за фермерите.

Земеделие с „човешко лице”

Потребители, еколози и защитници на животните продължават да оказват натиск върху индустриалните концерни за промяна в земеделието, като и поредното издание на „Зелената седмица” не изостава от тази тенденция, и вече е в ход организацията на дежурните протести. Този път мотото е: „Ние сме аграрната индустрия”. По информация на „Тиролер Тагесцайтунг” в акциите се очаква да се включат и около 100 браншови организации на производители на конвенционални и био продукти. Основните им критики са насочени към аграрната политика на федералното правителство в Берлин. Председателят на Германската федерална организация на заетите в селското стопанство Улрих Яспер определи аграрният министър Кристиян Шмит като „най-лошия за последното десетилетие”. Според него фермерите и обществото сами трябва да определят облика на земеделието- от неговата екологосъобразност до хуманното отношение към животните. Основните искания са свързани със засилване на дребните и средни производители, ограничаване употребата на антибиотици и определяне на горна граница в броя на отглежданите животни. Към момента според властите в протестите се очаква да се включат около 10 000  участници, но е възможно броят им да достигне дори до 50 000. През миналата година в протестните акции по данни на Германския съюз на земеделските производители са се включили около 23 000 души.

Тежки времена за фермерите

Както винаги и през 2017 година изложението в Берлин  се очаква да е лъскаво, с перфектно подредени щандове, на които гости и посетители ще могат да опитат най-различни храни и плодове както регионални, така и на страните изложители. Зад кулисите обаче ще останат проблемите на фермерите, с които ще са запознати само тесен кръг от експерти и наблюдатели. А изложението идва в една тежка за земеделските производители година. „Необходимо е да продължи тенденцията за възстановяване на потребителското доверие”, казва пред електронното издание на „Меркише Цайтунг”, Доротее Бергер, експертка по икономика на храните. За да станат по-конкурентноспособни на големите концерни, малките стопанства трябва да участват според нея още по-активно в реализирането на съвместни проекти. Регионалните проекти биха имали успех само тогава, когато са достъпни в магазините, подчертава Бергер, нещо което изисква още работа. Според председателя на браншовата организация на земеделските производители в провинция Бранденбург Хенрик Вендорф възможностите за контакти с представители на политическите среди ще е едно от най-важните неща по време на изложението. От друга страна гражданите също ще се стремят да покажат каква е тежестта например на регионалните месни продукти. Сред акцентите на  „Зелена седмица” 2017 година ще е и дигитализацията на селското стопанство, като по време на изложението ще има редица събития, показващи как фермерите да се справят с това предизвикателство.

Песимистично е настроението сред биопроизводителите. По оценки на местната организация за биоземеделие в Бранденбург, сред представителите в аграрния сектор цари голяма несигурност. „Мнозина не знаят какво да правят през следващите две-три години,. Те произвеждат все повече, но в същото време доходите им продължават да намаляват”, казва  Михаел Вимер. Според него липсва ясно планиране в краткосрочен план заради това, че политиците не казват, как ще се развива земеделието в страната през следващите години.

Друг от главните  акценти ще е здравословното хранене на подрастващите. Експерти и гости ще дискутират проблемите на детското хранене, и това с какво се хранят децата ни на път за училище.

Унгарската кухня- между клишетата и реалността

Унгария-страната партньор на изложението ще покаже както традиции така и нови неща в своята кухня. Когато обаче  споменем унгарска кухня, се сещаме най-вече за местния гулаш, а токайското вино е със световна известност. Обикновено говорейки за унгарска кухня си представяме две неща- много месо и мазнини. От най различните видове шницели с паприка и козе месо, през патица с кисело зеле и картофи, свинско филе с картофи и тиква до гъши пастет. Май няма ястие без месо, с изключение на десертите като например Panna Cotta– десерт с шоколад и ядки.

„Реалността е такава, че не може да се говори за типична унгарска кухня, така както няма германска автентична кухня”, пише в обзор за „Потсдамер Нойесте Нахрихтен”  Бернд Матиес. Това според него никак не е изненадващо особено за унгарската кухня, в която се откриват най-различни влияния и традиции – по-далечни като арабското, или по-близки- от времето на Хабсбургите като хърватско и дори такива, донесени по голямата „водна магистрала”- Дунава. Долината на Панония обаче е мястото, където се пазят традициите на местната кухня. Тя е и родина на небезизвестните палачини (палачинта на унгарски), които погрешно са считани като част от австрийското кулинарно наследство. Произлезлият от арабската баклава щрудел също добива своята перфектна форма в старите столици на Дунавската монархия- не само във Виена, но и в Будапеща.  Представата за унгарската кухня като наистина трансгранична е ограничена чрез следвоенното разделение на Европа в средата на миналия век.

Посетителите на „Зелена седмица” 2017 ще могат да разгледат 100 000 вида храни, стотици животни и растения. На изложението своята продукция ще покажат над 1 600 изложители от 65 страни. През миналата година изложението е било посетено от почти 400 000 души от които над 100 000 специалисти от различни области на хранителната индустрия.

Какво ще ни покаже зеленото шоу тази година? Предстои да видим само след два дни…

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар