Млякото с незначително повишение на цените на GDT

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

В началото на февруари цените на млякото, търгувано на електронната платформа Global Dairy Trade дръпнаха леко нагоре. Ценовият индекс се повиши с 1,3% до 3 537 долара за тон при изтъргувани 21 273 тона мляко. Пълномасленото мляко поскъпна с 1% до 3 314 долара за тон, обезмасленото мляко добави 0,1% към стойността си, търгувайки се при 2 308 долара за тон.

Цената на маслото достигна своеобразен връх за последните пет месеца, като по време на вчерашната търговия се продаваше при над 4 500 долара за тон (+4,9%). За сравнение преди година се е продавало при 2 834 долара за тон. На обратния полюс беше сиренето „Чедър”, чиято цена се понижи с 3,7% до 3 798 долара за тон.

Експертите от Института по храните в германския град Кил също отчитат тенденция за повишаване на ценовия индекс на млякото в началото на годината информира agrarheute.com. Според тях средната цена на млякото в Германия през януари се е повишила с 0,2 евроцента до 34,1 цента за килограм. Повишението му спрямо аналогичния период на 2016 година е с 11,1 цента.

Спадът в производството на мляко в ЕС ще продължи и в началото на 2017г.

Заради редуциране броя на млечните крави в ЕС през миналата година, както и увеличаване броя на животните, давани на месопреработвателните компании, от ЕК очакват през първата половина на 2017 година да се запази тенденцията за спад в производството на суровина в ЕС, като за цялата година повишението в производството на мляко се прогнозира да е в рамките на 0,5%.

Какво ще е производството в някои водещи региони?

Новозеландските фермери изпитват проблеми заради недостатъчно оптималните климатични условия, вследствие на което от началото на новия сезон през юни 2016 година, производството на мляко в страната е отбелязало спад с 3%. Още по-голям спад от 8,5% периода юли-декември 2016 година  спрямо аналогичния период на предходната година се регистрира в Австралия. Основната причина и тук са лошите климатични условия. За цялата 2016 година производството на мляко в САЩ се е увеличило с 1,9%, което е позволило експанзия на всички международни пазари.

Ръст на цените в ЕС

През ноември цените на млякото при производителите в ЕС са се увеличили с 6,2% спрямо предходния месец, като експертите от ЕК очакват  и през декември да продължи тенденцията. Въпреки отбелязания лек спад през октомври, глобалният експорт на мляко нараства през последното тримесечие на 2016 година. Търсенето на обезмаслено мляко в страните, производителки на петрол остава слабо, но пък се забелязва динамика на пазара на сирене, масло, бебешки храни и прясно мляко. Производителите на сирене в ЕС почти са достигнали нивата на експорт от преди налагането на руското ембарго. Според експертите различни фактори като намаляване на производството на мляко във водещите производствени региони (без САЩ)  както и стабилното търсене на азиатските пазари,САЩ и Бразилия, ще спомогне за стабилизиране на глобалния пазар на мляко. Като фактор с негативно влияние върху пазара на мляко експертите отчитат вентуална промяна в търговската политика на САЩ при новата администрация на президента Тръмп.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар