Йорк- средновековната перла на Британия

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Йорк-средновековната перла на Британия

Йорк е един  от градовете с най-добре запазени  артефакти от средновековието, и любима дестинация за десетки туристи. Към него ни повежда в поредната си разходка „Дойче Веле”. Най-лесно в града се влиза през някоя от внушителните му врати, а те са шест на брой, и всичките носят духа на далечни и отминали епохи. Те са вход към 2000 години история, преминаваща през типичните средновековни къщи, през сгради-образци на класицизма в архитектурата и руини от замъци, които са запазени като никъде другаде. С дължината си от около 5,5 километра, градската стена е най-дългата на Острова. Алекс Доналдсон работи в свободното си време като екскурзовод.

„Заради историята си Йорк е единствен по рода си. Тук са представени викингите,римляните и средновековните нормани, а следите им са видими и днес, и то на едно място”, казва Алекс.
Строрната две столетия катедрала е сред забележителностите на Йорк

С малките си размери по думите му Йорк позволява да се достигне до всички обекти на културното и историческо наследство за 15 минути. Сред основните забележителности на града са Клифърдстауър и катедралата.

„Тя е най-голямата готическа църква в Северна Европа, и втора по височина със своите над 60 метра след Кьолнската катедрала”, допълва екскурзоводът.  По обема на своята повърхност обаче катедралата на Йорк държи първенството. Носещият името Св. Петър храм е построен през 1427 година след строителство, продължило близо две столетия. Уникалният храм днес се поддържа чрез дарения и входни такси. Друга особеност на старинния град са запазените от късното средновековие тесни улички- т.нар „сникълуеис”. Повечето от тях се славят с необичайно красивата си архитектура, и са превърнати в туристическа атракция.

„Във времената на Тюдорите е имало данък, чийто размер се е определял от височината на сградите по улиците, и за да се намали, хората са строели къщите си възможно най-ниски, затова днес по тези улички изглежда сякаш цари хаос”, пояснява Алекс.

Една от тези улички е Шембъл. Ако търсите не тесните и хаотично изглеждащи улички на града, а свободата и ширината, то може да посетите местния природен парк, отдалечен на около половин час с кола, където да се насладите на красива природа и да се разходите из типичните английски градини.

Част от историята на Йорк е и Националния музей на железниците, най-големият по рода си в света, и един от най-посещаваните извън Лондон.

„Близо 800 хил. души посещават музея годишно, и не всички са фенове на влаковете. Повечето са много изненадани от това, колко големи са нашите експонати, и от близостта до тях”, казва Боб Гуин.

В музея се съхраняват всички кралски вагони, които проследяват духа на времето. Тук според него може да се види много повече от впечатляващите  парни локомотиви. А когато дойде вечерта, Йорк става арена на духовете, тъй като според изследване на International Goast Research Foundation , градът е с най-много духове на квадратен метър в Европа.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар