Изкуство от парафин

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

 Германската дизайнерка Инге Гутброд показва, че няма невъзможни материали за създаване на ефектни и креативни произведения на изкуството, използвайки за целта парафин и восък. Създавайки своите инсталации, дизайнерката си играе не само с най-различни форми на материала, но и със светлините. Той позволява бързото преработване на една или друга фигура.

Течни инсталации в пространството или светещи обекти. Това е изкуството създавано от Инге Гутброд. Денят и започва с втечняването на големи количества парафин. Дипломираната художничка използва  дълги години восъка като основен материал за създаването на своите произведения на изкуството. Той е перфектното средство за нея тъй като подобно на работата със стъкло, и тук човек не знае до последно как ще изглежда това, което е сътворил.

„Работя с пет различни вида парафин, които се различават по тяхната повърхност. Единият например е с доста неравна повърхност, а друг пък е съвършенно гладък”, казва Инге.
Инсталацията Dance in Water в Торонто

Цветове, светлина и форми в които на първо място стои желаният ефект. За своето изкуство Инге Гутброд е получавала десетки награди, а те се излагат в галериите по цял свят. Инсталации от восък могат да се видят в Небраска, восъчни вази или столове пък са изложени в Глазгоу в Lighthouse-  музей за дизайн. А за своя проект  Dance in Water.  Инге създава плаващи восъчни шайби, които показва в Торонто. В последните години дизайнерката е обработила десетки количества восък, топейки го, ако нещо в създадените от нея инсталации не и е харесало. Восъчните обекти са стабилни но ходенето върху тях и нагряването им от директна слънчева светлина е нежелателно. Въпреки това тя създава светещи инсталации с помощта на студена светлина. „Много хора, които са си купили моите произведения  са ми казвали, че са впечатлени от излъчването им”, споделя дизайнерката. В това колко впечатляващи са нейните произведения могат да се убедят всички посетители на Kunstvila в Нюрнберг.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар