По следите на Моцарт

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 1 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Rate this post
Залцбург

Къде другаде ако не в Залцбург следите на гениалния Моцарт са най-видими? Дори култът към него вече се е превърнал в кич, нещо в което пишещия тези редове имаше късмет и сам да се убеди. Но тук ще ви поведа не по пътя на моите спомени, а на една разходка с „Дойче Веле” сред местата в града на Моцарт, най-много свързани с музикалната емблема не само на Залцбург, но и на Австрия.

Първото място към което се запътваме, е най-старото кафе- „Томазини”, където Моцърт е бил чест гост. А един от най-добрите познавачи на Моцрт и творчеството му е диригентът и университетски преподавател Йозеф Валник. Според него лудостта на Моцарт е била нещо като вентил на гениалността му, и един вид го е освобождавала от огромната концентрация по време на работа и композирането на музика.

Сигурно е обичал и сладкото, макар че разпространените повсеместно днес бонбони с неговия лик едва ли са му били известни, но ако не е бил той, те със сигурност нямаше да  да се превърнат в хит напазара. Оригиналните кръгли бонбони се правят в кафе „Фюрст”. Техният откривател е Паул Фюрст, който ги създава през 1890 година, без обаче да ги патентова. Тук те продължават да се правят ръчно, като годишното производство достига до 3 млн. бонбони.

„Композициите на Моцарт притежават една голяма емоционална дълбочина, и всеки, който слуша произведенията му от Япония до Антилите, и от Хамбург до Рим е ощастливен” казва професор Валник.

Край родната къща на Моцарт винаги е оживено

Разбира се най-известното място в града е  „Гетрайдегасе” 9, където се амира родната къща на Моцарт, която е сред най-посещаваните музеи в света. На три етажа всеки посетител сам може да научи всичко за живота на композитора. Един от най-важните експонати е детската цигулка, на която Моцарт е свирил под строгия поглед на баща си. Сред експонатите е и кичур от косата на композитора.

„Композициите на Моцарт притежават една голяма емоционална дълбочина, и всеки, който слуша произведенията му от Япония до Антилите, и от Хамбург до Рим е ощастливен” казва професор Валник.

Част от щастието да преживееш Моцарт може да се усети и в кукления театър на Залцбург, където се поставят десетки произведения на великия композитор. На постановките в приказно красивата зала на театъра се радват далеч не само децата. Впечатляващи са не само кулисите и музиката разбира се, но и основните герои-куклите.

Вървейки по следите на Моцарт не трябва да пропускаме и катедралата на Залцбург, там където композиторът е получил кръщението си. Особено място където се усеща духът на Моцарт е и къщата на професор Валник, някога дом на вдовицата на композитора- Констанца. Самият професор с радост развежда гости и туристи в своята къща, а който извади късмет, може да се разходи и до терасата на покрива, откриваща гледка към целия град, гледка над покривите на къщите в Залцбург, която определено не трябва да изпускате,

Мартин Иванов

по материали на ‘Дойче Веле”

снимки: Дойче Веле/личен архив

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар