Кинетично изкуство

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Движението, кинетиката и различни фиктивни или реални истории като тези  за Наутилус и Моби Дик са в основата на изкуството, което твори Райнер Фишер. А той създава най-различни обекти и инсталации, нямащи аналог една с друга, ръководен от фантазиите си и разбиранията си за света и всичко, което ни заобикаля.  

„В моите обекти може да се познае движението в подводния свят, да се направят аналогии с Наутилус и капитан Немо. Това за мен е като  разбирането за гмуркането на  една красива дебела риба”, казва творецът.

Самият той също се е гмуркал и в една от инсталациите си е съхранил спомена за това приключение. Кинетичните обекти и инсталации на Райнер Фишер показват всичко свързано с мобилността в нашия свят. Един от тяхх например  показва движението на старинен платноход, свързванв литературата с Моби Диг. С обектите си Райнер Фишер сякаш ни повежда на едно необикновено  пътешествие. Всичко се движи, и зад всеки  обект има една особена история.

„Те сякаш разказват приказки, защото зад моите творения винаги има някаква  история, която или сам съм преживял, или съм видял по телевизията. Истории свързани с пътешествия  под водата или във въздуха”, признава Райнер Фишер.

През 1984 година  окачва професията си на пирона. До момента е работил като архитект. От тогава се издържа с продажбата на кинетичните си инсталации, а идеите за създаването им никога не липсват. За филиграмното си  изкуство използва основно месинг. Създал е около 4 500 движещи се обекта, като нито един от тях не прилича на другия.

„Всичко е тайна ,никой не знае как ще функционира, и е трудно човек да си представи как ще се движи  дадена инсталация. Зависи от това как са свързани  отделните елементи”, признава творецът.

С движението си инсталациите му сякаш символизират еволюцията. Той е  събрал  истинско съкровище благодарение на опита си. Знае съвсем точно как да свърже  отделните  компоненти за да се получи  плавно движение, и тук му помагат знанията по архитектура.

„Всичко  идва от архитектурата, и винаги имам за образец някакъв 3D обект”, казва той. Какво го подтиква да създава подобни необичайни  обекти? Със сигурност това е напрежението да създаде нещо, с което да достигне до определен  лимит- за това какво е възможно и какво не. Те са без цел и измерение,  инсталациите на Райнер Фишер са продукт просто на една богата и мобилна фантазия.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар