Впечатляващи проекти и дръзки цветове на Salone del Mobile

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
5 (100%) 1 vote
Мебели в розово ще са на мода през тази година

Милано е средище не само на световни модни дизайнери, но и място , където се провежда най-голямото в света изложение за мебели Salone del Mobile, на което дизайнери от цял свят показват последните тенденции в бранша. Впечатляващи проекти и дръзки цветове. С нови материали и блясък дизайнерите се опитват да впечатлят посетителите по време на тазгодишното изложение, което се провежда между 4 и 9 април. Според експерта Ян ван Розен през тази година на мода ще са мебелите в розово.

„Такива са например мебелите на фирма „Картел”, за която са типични доста непретенциозни и прости мебели. Тя  се представи  по време на изложението с новото си канапе в стил поп-арт по идея на известния дизайнер Филип Старк”, казва експертът.

Впечатление прави и още едно канапе във формата на бяла мечка, изработено от изкуствени материали. Сред тенденциите през тази година са декорациите за покривки. Аксесоарите са цветни и намалени до минимум. При мебелите има остроумни проекти с предизвикателни комбинации от цветове.

Около 2 000  са изложителите, които  показват  по време на Salone del Mobile последните си достижения и проекти, и тъй като изложбената площ е недостатъчна за всички, се предлага възможност за експозиции и на открито.  Особено важна част от изложението е миланският квартал Брера. Тук представя последните си идеи и френския дизайнер Пиер Шарпан, подходящи както за затворени пространства, така и за обществени зони като хотели и летища. В родината си той е удостоен с наградата „Дизайнер на годината”.

„Това са облицовки типични за масово производство, подходящи са за обществени пространства”, споделя дизайнерът. Създава проектите си между които е и прототип на модел столове в дизайнерското си ателие в Париж. Сред тях е и един нестандартен модел фотьойл, създаден по поръчка на френска компания през миналата година. От дълги години Пиер Шарпан работи с италианската фирма „Алеси”.Той показва таланта си и при проектирането на различни вази и лампи.

„Наблюдава се едно формално обтягане между кръглата форма и строгата права линия на ръката”, казва дизайнерът по повод на един свой проект на лампа.

И на Salone del Mobile в Милано посетителите могат да видят различни модерни минималистични проекти. Например мебелите на успешния германски дизайнер Константин Гречич.

„Ясни изчистени  форми и прости материали са типични за германския дизайн на мебели”, казв Гречки. И подобно на модата, и при мебелите се съчетават най-различни стилове. За съвременния дизайн е характерно допускането на множество и най-различни форми, а умението се крие в правилното им комбиниране.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар