Рен събира различните лица на Бретан

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 1 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Rate this post
Рен привлича туристи с хилядолетна история и старинна архитектура

С великолепната си архитектура, старинни къщи и история, разпростряна в две хиляди години столицата на Бретан привлича все повече посетители. Натам, към Рен ни е повела и поредната разходка на „Дойче Веле”.Днес в над 500 годишните къщи в старата част на града са се настанили малки и уютни кафета и заведения, привличащи като магнит местни и гости, а градът макар и с древна история си е спечелил прозвището студентски. Една от най-важните забележителности е катедралата от 12-ти век Сан Пиер. Построена е върху по-стар градеж от 6-ти век. От 2005 година тук работи Бернар Одре.

„Катедралата е била построена на мястото на римски храм, и първоначално е представлявала готическа сграда, но е била частично разрушена. Реконструкцията на тази катедрала е започнала през 780 -та година”, разказва абатът. .

. Модерните елементи в нея са дело на френския художник Аркаба. В Рен се откриват и следите на паметници от времето на  Ренесанса и неокласицизма като кметството, намиращата се срещу него опера и парламента. По време на обиколката си, гостите се запознават с историята на града.

От 1655 г. сградата на парламента е символ на бретанската столица

„Парламентът се намира в тази сграда в центъра на бретанската столица от 1655 година за да представя авторитета на кралската власт”, казва екскурзоводката Естрел Мозер. През 1712 година голяма част от града е разрушена при пожар. Повечето жители  на града говорят на два езика-френски и бретански, а указателниte табели са написани и на единия, и на другия.

„Този език с келтските си корени все още е много важен за нас”, продължава тя. Друга от забележителностите е музеят на изкуствата, съхраняващ безценна колекция от творби от различни епохи.

„Музеят ни е известен преди всичко с колекцията си от произведения на европейски художници от средата на 17-ти век. Имаме големи произведения като „Лов на тигри и лъвове” на Рубенс, но и други известни картини като тази на Мартен ван Хемскерк „Св. Лука рисува Мадоната” „, казва кураторът Гюлем Казерони.

Музеят на изкуствата съхранява безценни шедьоври

Неизменна част от посещението на Рен са и вкусовите изживявания под формата на креп или по-мекия вариант-галет. Любимо място на бретонци и гости е креперия Сент Ан, където майсторството си показва Артур ле Фо.

„В момента правя галета с гъби. Първо имаме нужда от тестото, което се приготвя от бяло брашно. Галетата е готова и се украсява с едно яйце на очи”, казва майсторът.

Рен е град, в който се срещат средновековие и модерност, стари и млади,> Това е град, съединяващ различните лица на Бретан.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

снимки: Дойче Веле” 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар