Малки снимки вместо много думи

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 1 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Rate this post
Instagramm позволява да разказваш истории в малки снимки, вместо с много думи

В съвременния дигитален свят не е нужно да си професионален фотограф за да създаваш истории с малки снимки, които бързо да намират своите почитатели в мрежата. Както се казва всичко е обединено в три лесни стъпки-снимаш,обработваш и постваш. Така всеки е способен да създаде изкуство. 600 милиона потребители дневно използват Instagramm, а борбата за лайкове и хаштагове в платформата е безмилостна. Благодарение на приложението в телефона си всеки може да осъществява непрекъсната комуникация с малки снимки, вместо с много думи.

„Мисля че това е свързано с динамиката на света в който живеем и че в снимки можем много по-бързо и интуитивно да разбираме , въпреки че не познаваме контекста на отделните изображения”, казва преподавателката по фотография проф. Виебке Лопер.

Според нея те са като едни малки смислови послания, които човек дава на света. Послания от всекидневния живот. Моменти и снимки оформени в един вид обществен дневник.

Един от хората за които платформата се е превърнала в неизменна част от професионалното му развитие е Михаел Шулц. Нарекъл е профила си в платформата  #berlinstagram,  заявил е присъствието си в нея от първите часове на съществуването и. вече има над 500 хиляди последователи . Отдавна не снима само  със своя смартфон, а хобито му постепенно се е превърнало в професия.

„За пръв път се включих  в платформата преди седем години, две седмици след излизането на приложението. Тогава не съм и предполагал в каква мрежа ще се превърне тя”, казва Михаел.

Междувременно тя се разраснала дотолкова, че бавно  станала част от неговия живот. Създал Instablick от снимки, които чрез филтриране и обработка превръщал в харесвано изкуство. Експертното му мнение започнало да се оценява от PR отделите на големи компании.

„Платформата е като своеобразен картинен език, защото форматът на снимките за Instagramm  е неприложим на други платформи., а тайната на една хубава снимка за тази платформа се крие в спазването на определена симетрия. Тя  създава свой стил и мода”, смята фотографът.

Стилът се сменя бързо, а това което остава е формата. Платформата прелива от снимки. Дневно в нея се постват над 100 млн. снимки. „Това е пътят фотографията да се направи по-бърза и мимолетна. Това означава  човек да направи някоя снимка, която да е без много детайли, и да функционира благодарение на малките си размери, квадратната си форма или черно-бели цветове”, казва проф. Лопер.

Днес студентите по фотография използват платформи като Instagramm като дигитални фото папки

Нейните студенти създават дигитални и аналогови снимки, в зависимост от това, кой какво иска да разкаже. Използват Instagramm като своеобразна виртуална фото папка. „Това е един вид самоинсцениране и е част от работата, когато осъзнаеш силата на Instagramm и как платформата може да повлияе на професионалното развитие на един фотограф”, смята студентката Леа Брьоер.

Да изпробваш нещо ново, и да мислиш различно, като в същото време да разбиваш класическите квадратни рамки. Това позволява ползването на Instagramm.

„Обичам да разказвам истории чрез снимки,а един ден може да ти дойде идеята да нарежеш някоя история на малки снимки, и да я разкажеш в интернет”, казва  студентката Албина Макс.

Трайността на отпечатаните снимки срещу бързото актуализиране в мрежата. Морис Йекат се опитва да обедини най-доброто от двата свята. „През октомври заминах за Лос Анджелис, а в началото на ноември бяха изборите и заснех протестите срещу Тръмп, като исках да споделя тези снимки”, разказва фотографът.  Прави го в мрежата спонтанно и без да ги филтрира. По-късно снимките се появяват и в един фотоалбум, придружени от инклузивните коментатори на потребителите, създавайки протокол на едно експлузивно възприемане. Авторът на проекта признава, че снимките в албума са доста по съзнателно и целенасочено подбрани отколкото в Instagramm. „Ако фотоалбума  може да се вземе по всяко време, то в 99,9% от случаите в които дадена снимка в Instagramm ми е кхаресала, не мога да я видя отново”, смята Морис.

В мрежата е така, постваш нещо, което след това бързо изчезва, а Instagramm остава една истинска площадка за креативно мислене. .

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”/ #berlinstagram  

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар