Летящите коли-от утопията до реалността

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 1 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Rate this post
Юрей Вакулик обещава революция в транспорта

Дълго време летящите автомобили можеха да се видят само на кино, във филми като „Петия елемент” (1997 г.). Днес те са като една визия на бъдещето, която с развитието и комбинирането на най-различни технологии може  съвсем скоро да стане реалност. Емблематични остават още филми като „Завръщане в бъдещето” от 80-те години или Blade Runur от 1982 година. Летящите коли обаче вече съвсем не са фикция, защото една дузина разработчици се надпреварват да предлагат свои прототипи, превръщайки мечтата на човек да полети в своя автомобил в тренд на пазара на модерните транспортни средства, и доближавайки я с поне  една идея до реалността.

Някои от тях като разработения в Словакия Аеромобил вече са готови за серийно производство, и нищо чудно скоро да ги видим из улиците и във въздуха.

Тази кола вече не е мечта на бъдещето, а реалност, защото с помощта на отварящи се криле и със 130 километра в час Аеромобил започва своя полет. Първият сериен модел беше представен наскоро на авиошоуто в Монако. „Човек може да я използва като нормална кола , да я паркира в гаража, да я кара на улицата с обикновена книжка, а когато  реши да полети- тя става на самолет“, казва шефът на компанията разработчик Юрей Вакулик.

За да върви като нормална кола, крилете на аеромобила се свиват назад. За да се превърне в самолет са му необходими само три минути. С обсег на действие от 780 километра и скорост от 360 км/час разстоянието от Берлин до Цюрих може да се вземе за 2 часа и половина.

„Разбира се за сега не е разрешено излитането от всеки аутобан както е във филмите, и в някои страни има ограничения, но има много малки летища и частни писти, които могат да се използват”, продължава Вакулик.

Ето защо според него винаги може да се намери начин за това, къде да се сложи край  на колата, и откъде тя да се превърне в самолет. Първият модел на Аеромобил е произведен през 2013 година, и от тогава концепцията продължава своето развитие.

Основното предизвикателство за разеаботчиците според Симон Роомс е била сигурността на пътниците

„Предизвикателството пред нас  беше да подобрим сигурността на пътниците доколкото е възможно. Използваме система, която дава надеждна сигурност както на автомобил, така и на самолет. Купето е от карбон фазер, за да предпазва пътниците. Имаме въздушни възглавници и клетка от алуминий, както и парашут при нужда от спасителна акция”, признава Симон Роомс. Откакто ги има колите датира и мечтата на хората да полетят с тях. Един от първите опити е автомобила Аерокар от 1949 година.

.От най-старата летяща кола са били произведени едва шест бройки, а тя никога не влиза в серийно производство. Надпреварата за създаването на летящи автомобили започва едва след почти 70 години. Европейската компания „Еърбъс” иска да създаде летящи автомобили за мега градовете на бъдещето- pop up или един вид смесица  между кола и XXL дрон. Друг нашумял проект е този на германския разработчик Lilium. Американска компания пък има намерение да предложи цяла мрежа от летящи таксита още от началото на 2020 година.  До тогава трябва да е стартирало и серийното производство на словашкия Аеромобил.

„Ние комбинираме колата, самолета и компютъра, свързвайки различните технологии. С това създаваме напълно нови възможности, и вярваме, че по този начин напълно ще променим техническото развитие на индивидуално ниво и ще революционизираме транспорта”, категоричен е Юрей Вакулик.

Разбира се мечтата за летящите коли съвсем не е толкова евтина, защото подобен автомобил се очаква да струва най-малко 1,2 млн. евро плюс време и пари за лиценз за пилоти.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар