Яжте насекоми, за да спасите планетата

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 1 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Rate this post

Използването  на насекоми за храна може да спомогне за борбата с парниковите газове според учените

Скоро храната от насекоми може да присъства неотменно в менюто ни

Да си похапнем насекоми, вместо мръвки. Как ви звучи -еретично или екстравагантно?  Скоро обаче точно храните на основата на насекомите могат да заместят някои видове месо. В Хамбург вече се опитват да налагат модата на храни, базирани на насекоми . В специално изследване на група британски учени се твърди, че употребата на храни на основата на насекоми може да спомогне за борбата с глобалното затопляне. Това ще доведе до съкращаване на обработваемите площи и  като следствие намаляване на изхвърляните парникови газове, пише Gazeta.ru. До това ще доведе според тях например замяната на говеждото  месо с храни от насекоми. Изследването на британските учени е публикувано в списание Global Food Security.  Подмяната на 50% от месните храни потребявани в света с такива от  щурци или ларвите на брашнестия бръмбар ще  доведе до съкращаване на обработваемите площи  с 1/3 съответно и на парниковите емисии, изхвърляни в природата. Въпреки нежеланието на повечето хора да консумират насекоми дори и незначителни промени според тях може да доведат до положителни резултати. Те могат да се постигнат като се използват  като съставки и полуфабрикати.

Анализирайки данните на Международната организация по прехрана и земеделие на ООН, учените са сравнили  какво влияние на околната среда оказват производството на месо и алтернативни източници на храна. Те са създали модел, при  който половината от произведеното в света месо е заменено от негови имитации, насекоми и изкуствено месо, създавано в лаборатории.  В хода на изследването се изяснило, че за тази цел са подходящи насекомите и някои заместители на месото като соята и торфа, тъй като за производството им  е необходима много по-малко земеделска земя и енергия.  Неизгодно се оказало само производството на синтетично месо заради разхода  на големи количества енергия. От гледна точка на използваните ресурси дори отглеждането на кокошки се оказва по-изгодно и щадящо природата.

Ако се намали двойно потреблението на месо според учените, обработваемите площи ще намалеят с 1689 млн. хектара, което се равнява на 70 пъти на площта на Великобритания. Освободените земеделски площи ще могат да се пренасочат за отглеждане на кокошки вместо други животни, което би заело малко повече място, отколкото отглеждането на насекоми. Освен с изхвърлянето на парникови газове, производството на животновъдна продукция оказва  и други вреди върху околната среда.

В световен мащаб пасищата заемат два пъти повече площи в сравнение  с обработваемите земи, а животните консумират ¼ от  земеделските култури, казват авторите.

„Съчетавайки незначителни  промени в потребителското потребление, така например замяната на консумацията на говеждото месо със птиче, намаляването на изхвърляните количества храна и потенциалното въвеждане на насекоми в менюто ще позволи намаляване на обработваемите земи и създаването на устойчива продоволствена система”, отбелязват авторите на изследването от  Единбургския университет.

„Икономическите проблеми които стоят пред световната агро индустрия нарастват. В изследването ние проучихме част от алтернативните продукти, които можем да включим в менюто си, за да се намали натискът оказван върху нашата планета”, казва проф. Доминик Морган от Йоркския университет. Вече се провеждат различни експерименти за създаване  на храни на основата на насекоми. Изследователи от финландската компания VTT са разработили съставки на основата на щурци и червеи.

Използваният от компанията метод на суха фракция  позволява изработването на различни прахове от насекоми  с различни вкусове и степен на смилане. По финно смлените на прах насекоми ще съдържат частици хитин (животински аналог на цеулозата бел. ред.), което ще го доближи по вкусови качества до месото. При по-грубо смлените на прах насекоми вкусът ще е по-мек, а парченцата хитин-по-големи. При обработката на насекоми се отделят мазнини, вследствие на което в крайния продукт съдържанието на белтъци  достига до 80%. Праховете от насекоми се тестват като заместители на между 5 и 18% от съставките в кюфтетата и фалафелите. Дори съвсем малко от праха от насекоми добавени към фалафелите увеличило съдържанието на белтъци в тях три пъти.

Превод: Мартин Иванов

по материали на Gazeta.ru

Снимка: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар