Колизеумът- нещо повече от парче история

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 1 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Rate this post
С впечатляващите си размери Колизеумът и днес привлича милиони туристи

В миналото арена на кървави битки между гладиаторите и невиждани зрелища, днес Колизеумът е нещо повече от парче  история. Той е един от символите на Рим, привличащ като магнит милиони посетители. На разходка из древните руини, преживели хилядолетия ни повежда  „Дойче Веле”. Дори и днес останките на арената са впечатляващи. Най-големият амфитеатър на Античността е събирал около 50 000 зрители жадни за зрелища. През 80-те входа на колосалната арена са им  били необходими само около 15 минути, за да заемат местата си. циано Тициано Пиетрини е създал специална страница в интернет, в която непрекъснато публикува актуална информация за най-различни събития в Колизеума.

През цялото лято има най-различни събития в Колизеума. Четири пъти месечно е отворен за посещения през нощта, когато изглежда много впечатляващ  защото е осветен целият”, споделя блогърът.

Впечатляващо изглежда и вътрешността му. Арената е изградена във формата на елипса, най-долу са сядали императорът и римските сенатори, а на горните редове-обикновените граждани. В катакомбите му са се намирали животните и затворниците. Причината арената на Колизеума да бъде изградена в елипсовидна форма била много проста, да не могат жертвите  и животните да бягат в ъглите. Достъпът до Колизеума за всеки свободен гражданин  на Риме бил свободен, и това правело гладиаторските борби толкова популярни.

Гладиатори може и днес да срещнете около Колизеума, разбира се специално преоблечени аниматори с туристическа цел. „Повечето гладиатори  е трябвало да намерят смъртта си на арената, някои убивани от животните. Голяма част от животните- повече от 1 500 на брой  също били убивани в първите месеци след началото на игрите в Амфитеатъра на Флавиите, както се е наричал Колизеумът в миналото”, разказва един от тях.

Колизеумът се намира в непосредствена близост до Форума, централната точка на обществения живот в Древния Рим, но за града той е много повече от парче  история.

„На празника на гррада-21 април тук се образува специална процесия от хора, преоблечени в антични дрехи, които вървят от Циркус Максимус до Колизеума”, казва Тициано. Според него Колизеумът представя както модерния облик на Рим, така и античния. Почти 6 млн. туристи го посещават всяка година. „Много по-голям е отколкото си мислех, и е бижуто на града”, казва красива  туристка. „Впечатляващ е като се знае кога е бил построен”,споделя друг. „За пръв път съм във Вечния град, обичам Европа, а Италия е нещо особено за мен”, споделя още една туристка.

В близост до северната фасада на Колизеума търговията с всякакви сувенири процъфтява. Там може да откриете всичко- от пластмасови гладиатори, през умалени модели на Колизеума до картини. В местно кафене Тициано обработва последните запитвания постъпили на сайта му.

Тициано Пиетрини

„През пролетта и лятото ми се случва да общувам с около 1000-1500 души на ден. Имам много работа, докато успея да отговоря на всички запитвания, които получавам по електронната поща. Освен това имам и страница във Фейсбук, където също получавам доста запитвания. Повечето искат да знаят цената на различните билети-единични,групови или ученически, и как да организират посещения на Колизеума”, разказва Тициано.

И до днес Колизеумът си остава в представите ни като модел за всички арени по света, но оригиналната може да видите само тук- във Вечния град.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар