Startup: Сглобяеми обувки

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 1 Email -- Filament.io 1 Flares ×
5 (100%) 1 vote
Дами отдъхнете, защото вече може да си носите токчетата в чантата

Типично за дамите е огромното стилово разнообразие от обувки, но понякога големият избор не предполага по-лесен избор, напротив усложнява го. Основната причина е това, че за разлика от мъжете, те често трябва да избират между обувки с най-различна форма и височина на токовете. А как ви изглежда да си носите токовете в раницата, и когато ви потрябват, просто да си сглобявате обувките по свой образ и подобие? Ако се питате има ли вече подобно улеснение, правещо живота ви по-усмихнат и лек дами- да има, и то благодарение на група младежи от Мюнхен, създали специален Startup, за който ни разказва „Дойче веле”,а в ролята на тест драйв влиза една от водещите Майке Крюгер.

Сандалите са точно подходящи за сезона, стига да не вали както в момента разбира се. Могат да се носят в класически вариант или с високи токчета. Колекцията  сандали на момчетата от Мюнхен е на пазара от 2016 година, но как функционира тази иновация?

„Високите токчета са супер, но ако човек стои на едно място или седи. Ако ти се налага да вървиш дълго обаче е ужасно, и да можеш да смениш обувките си  без да носиш втори чифт си е облекчение отвсякъде”, казва Майке.

Обувките се сглобяват и разглобяват много лесно с помощта на една дръжка и за секунди се превръщат от високи обувки в удобни и леки сандали. Какво по-добро от това. Младежите създали марката  #Mine et moi. За да стартират бизнеса си, започнали кампания в Kichk starter.  А как достигнали до идеята ли?

С креативно мислене група младежи от Мюнхен създадоха нова технология, улесняваща живота на дамите

„Идеята ни дойде тривиално. Подсказаха ни я нашите приятелки. Беше една типична съботна вечер, бяхме навън и се прибирахме изморени. Едната имаше втори чифт обувки другата не. Тогава ни казаха:’Хей момчета не може ли да направите нещо по въпроса, за да улесните живота ни”, припомня си Тим Хаас.

Така започнали, а реализацията на идеята им отнела три години. Предизвикателството пред тях било да създадат такава технология, че на подметките да пасват седем различни вида токчета.

„Най-трудното беше да разберем как да запазим баланса между повърхността и височината на обувките, така че да запазват правилната си ергономична стойка”, разказва Кристиан Мюлер, съосновател на стартъпа. Най-накрая правилният модел е измислен, и Майке може да влезе в ролята на тес драйвър. Смяната на токовете Майке намира за доста леко и удобно, но за да кара велосипед, и е необходимо да смени високите токчета, избирайки за целта малко по-малък ток. Цената на практичните обувки е между 170 и 200 евро, включващо две токчета. Всички останали се купуват отделно.

„Карането на колело беше леко и приятно. Сега имах усещането, че липсваше типичната извивка на обувките ми, и те бяха с права подметка”, споделя тя.

Смяната на токчетатае  иновация,  за която малцина големи производители са се сетили, че може да направи обувките по-практични. Една от тях е намиращата се в Париж дизайнерка Таня Хийт. Нейните обувки обаче не се отличават с разнообразни височини на токчетата, и са доста по-скъпи- от порядъка на 400 евро. Друга е германската дизайнерка Катарина Хермес, която прави от токчетата аксесоар. „Искам обувките ми да се използват нормално в ежедневието ”, казва дизайнерката. Нейните токчета са изработени от специална изкуствена материя, и се закопчават за подметката на обувките. Преди танците обаче е разходката. А за всяка жена е ад да се разхожда по паважи като този пред Бранденбургската врата, и с малко помощ може да смените бързо и лесно неудобните токчета.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар