Революция в текстилната индустрия

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
С изобретената от него шевна машина, Жерар Рубио е на път да преобърне модната индустрия

Иновативна шевна машина, дело на испанеца Жерар Рубио, е на път да промени изцяло не само шиенето, но и света на модата. Предприемчивият дизайнер е открил любопитна ниша, създавайки напълно автоматизирана професионална шевна машина, с която не само дизайнерите, но и всеки човек без да е необходимо да има задълбочени и експертни познания в света на модата могат да претворяват на дело идеите си. Пуловери,  шалове дрехи и дори обувки. Всички те могат бързо и безпроблемно да излизат като от конвейр, благодарение на една изключително иновативна шевна машина, наречена Kniterate. Това е първата напълно автоматична професионална шевна машина за домашна употреба. С нея Жерар предизвикал истински земетръс в модната индустрия. „Чрез нея  искахме да демократизираме господството на облеклото, създавайки продукт, с който всеки да може да си служи”, казва създателят и. До сега според него производството на дрехи се е намирало в ръцете на тесен кръг  от специалисти и индустрията. „Направихме възможно това, всеки сам да може да си направи дрехите”, продължава Жерар.

Атаката си към текстилната индустрия започнал зад малко бюро в британската столица Лондон, заедно с приятел от ученическите си години. Към шевната машина върви и специален софтуер, позволяващ и на онези, които не знаят нищо за шиенето, сами да развият моделите на дрехите които искат да създадат. Например един шал, чийто дизайн и цветове могат да се променят според вкуса на всеки.

„Моята визия е да създам достъпна и ефтина  възможност всеки сам да си прави дрехите у дома в противовес на масово произведените дрехи които носим сега”,разяснява още той. Създадените на компютъра образци се прехвърлят с помощта на карта памет в машината. В процеса на работа могат да се използват паралелно шест ролки с конци. Отделните парчета се прехвърлят чрез скенер към  водача на  иглата, и така се образуват бримките. За кратко време машината е способна да сглоби желаните дрехи от избраните модели. До момента нещо подобно са правили само най-скъпите индустриални шевни машини.

За сега от машината на Жерар е произведена една прототипна бройка, а за да се започне масово производство, средства ще се набират през платформата Kickstarter. За това са необходими 100 хил. щатски долара, като до момента целта е преизпълнена, тъй като разработчиците вече са събрали над 600 хил. долара.

„Знам че има много любители шивачи , които чакат с нетърпение появата на подобна машина. Тя е първата за последните три десетилетия иновативна шевна машина, предназначена изцяло за дома”, казва Жерар.

Неговият проект е подкрепен от лондонската дизайнерка Валентина Карела, която използва една истинска антика- почти 100 годишна машина, на която създаването на един пуловер и отнема най-малко два дни.

Много от малките модни марки във Великобритания са изправени пред дилема, защото разширяването на производството е скъпо, и за да оцеляват, трябва да изместят дейността си в чужбина, а Kniterate би била една чудесна алтернатива за тях.

Дизайнерката Валентина Карела вижда бъдещето на модата в Kniterate

„С нейна помощ всичко би било много по-бързо, а животът ни ще се опрости значително. Времето с което разполагам всеки ден е ограничено, и не мога да шия по цял ден защото имам срещи  и събития, а с нея мога просто да подготвя отделните модели и да я оставя сама да ги ушие”, споделя младата дизайнерка.

За Жерар Рубио модния дизайн е само част от мечтата му, всеки да разполага у дома си с подобна шевна машина, и да произвежда сам своите дрехи. Ето защо от доста години се е концентрирал върху разработването на автоматизирана шевна машина. Първият му опит е с Opennit през 2013 година, която обаче никога не влязла в серийно производство. С новия си модел той подновява битката с производителите на масови облекла. „Дрехите ни се произвеждат  в другия край на света при условия, които ние почти не познаваме. Това което носим са дрехи, продукт на индустриалното производство. Ние искаме да направим хората по-силн и самостоятелни, креативни и не на последно място индивидуалисти”, казва Рубио. Шалът е почти готов. Създаването му е отнело на машината само три часа. Нейният разработчик обещава, че дрехите ще се отличават с високо качество и дълъг живот. Подобна автоматизирана машина ще трябва да струва около 7 000 евро, а продажбите се планират да започнат през идната година, след което всеки сам може да създава своите домашни модни колекции…

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”/интернет

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар