Живот на края на света

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Алпите на Исландия привличат със своя магнетизъм все повече туристи

Чудите ли се къде е края на света? Не се чудете повече, а погледнете на картата, и се опитайте да намерите Пингейри, едно малко селце в североизточния ъгъл на Исландия. За това дивно красиво местенце дори в Уикипедия няма да откриете информация. Населението му е около 300 души между които двама чужденци- тя е от Дания, а той от Белгия. Избрали са да живеят не само на края на света, но и са се захванали с мисията да възвърнат към живота едно от най- забутаните населени места.

Алпите на Исландия– върхове извисяващи се на 1 000 метра височина, и спускащи се директно към морето. Вода и планини. Тази комбинация  на северозападните фиорди впечатлява и днес според Волтер. Белгиецът дошъл тук преди 12 години едва  в средата на 20-те си години. Малко обиколки на света, малко следване и работа, и после връщане у дома. Това били поне първоначалните му планове, преди да срещне Яне Кристенсен от Дания. Влюбили се, събрали се, и решили да заживеят точно тук.

Заедно със супругата си Яне,Волтер избира да живее на края на света

„Беше случайно и малко късмет. Със сигурност някога търсехме приключенията и бяхме малко наивни. Намирахме за чудесно да пътуваме, да живеем тук и да работим като фермери.Когато видяхме тази къща, си казахме, че ще започнем от тук. Купихме я само за 30 евро без каквито и да е други задължения. Това беше само първата крачка, след което всичко се нареди от самосебе си”, припомня си с усмивка Волтер.

Днес двамата със съпругата му Яне Кристенсен сервират белгийски вафли в някогашния селски магазин. Създаденото от тях кафе се радва на посетители както сред местните, така и сред туристите, още повече че  само до преди няколко години в малкото селце да се говори за туризъм е било немислимо. Мястото било изпаднало сякаш в дълбока криза, след като в началото на миналия век е било процъфтяващо риболовно пристанище. След като обаче големите риболовни кораби престанали да акостират на местното пристанище Пингейри започнал бавно да замира, а младите хора предпочитали да търсят късмета си другаде- в големите градове. И големият иначе смесен магазин хлопнал кепенци за десетилетие, преди да дойдат те- Яне и Волтер.

„Като чужденци тук определено предизвиквахме интереса на местните. които в началото въобще не разбираха какво търсим или искаме тук”, продължава Волтер. И тези забележителни чужденци не само се смесили с исландските си съжители, но започнали да възраждат за живот малкото селце. Като за начало превърнали бившия склад за риба в художествена резиденция, където различни хора на изкуството могат да живеят и работят. В момента тук работят младежи, които през лятото са заети в кафенето на Волтер и Яне. Ангажиментът на двамата чужденци не останал незабелязан на фона на големия брой изоставени къщи в Пилгейри. Местните вече се радват на всеки един турист, дори са създали един малък музей на музиката. Мнозина от тях оценяват положително работата и усилията на Волтер и Яне. „Радостна съм че те са тук, защото направиха много за селцето ни. С тях живеят и две малки деца, а за нас това е много важно”, споделя местна жителка. Местните и „чужденците” сега планират да реализират един общ проект. През миналата година селцето се сдоби и с първия си банков клон. Заедно с общината Волтер планира да открие и своеобразен бизнес център, в който най-различни фирми да могат да наемат офиси. Спокойствието при работата на служителите им е включено в цената. 🙂

„Първият ни проект като художествената резиденция бяха за луди глави и хора на изкуството. Така смятаха и местните жители, но проекта около банката не. Те вече си представят как различни компании ще работят тук- на село. За мен обаче всички тези проекти са свързани”, казва Волтер.

Всички те подобно на организираните турове с коне имат една едничка цел- да привлекат хора от цял свят към природата и единствените по рода си природни феномени на Исландия. да идват тук отново и отново, а защо не да останат завинаги, подобно на Волтер и Яне… избрали да живеят на края на света….

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар