Couchsurfing приключение в Русия

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Журналистът Щефан Орт опознава света чрез Couchsurfing

Когато ви се е случвало да пътувате, не може да не сте премисляли различните варианти за това, колко дълго и къде да отседнете. Сигурно няма начин да не сте чували и за платформата за споделяне на една или повече нощувки-  Couchsurfing. От опит мога да кажа, че е много вълнуващо да срещаш непознати и интересни хора, на които оставаш благодарен за гостоприемството. Поне при мен беше така през 2015 година, когато за кратко станах част от семейството на Марина във Виена или се запознах с Елизабет, точно ползвайки услугите на електронната платформа. Само по този начин пътува и опознава страни и култури и Германецът Щефан Орт. Често в мрежата може да видите усмихнати хора като Тео, които да предлагат да споделите жилището му. Така може да намерите подслон от Япония през Ингушетия до Русия.

По време на последното си пътуване в Русия журналистът Щефан Орт е намерил подслон при десетки хора, ползващи платформата, и наричащи се „коучсърфъри”. „Чрез нея хора предлагат различни възможности за безплатни нощувки за пътуващи като мен”, споделя Щефан. Това според него е чудесна възможност да общуваш с обикновени хора. Използва Couchsurfing от десет години насам при всяка възможност за пътуване. „Благодарение на нея човек може да има уникални преживявания за които си заслужава да раскаже след това”, допълва журналистът, чиято първа дестинация е била Иран. В Русия според него на пръв поглед човек може да усети малко грубовато отношение особено в магазина, но когато стане част от дадено семейство, нещата са много по-различни, и той бързо се привързва към хората. Така може всъщност да се убеди колко чудесни и гостоприемни хора са руснаците. „Намирам за чудесно това, да мога да описвам моите Couchsurfing приключения”, казва още Щефан. Той е описал приключенията си от Москва до Владивосток и обратно в специална книга Couchsurfing in Russland. Сега отново е на път, за да представи своята книга.

„Един приятел на име Тимур беше впечатлен от моя произход и ми каза, че германците са направили повече за тях отколкото саудитите или другите мюсюлмански страни. Каза ми че при тях се разказва един виц, според който  , ако Германия беше спечелила Втората световна война, в страната му сега всички щяха да карат „Мерцедес””, пише Щефан в книгата си.

„Ако човек гледа само новините по телевизията, едва ли може да си състави пълна картина за Русия. Това можеш да направиш само на място, когато се запознаеш с мечтите и желанията на хората. Това е според мен разликата между политиката и реалния живот в страната”, убеден е пътуващият журналист.

Той планира следващото си Couchsurfing приключение, но едва през есента ще реши, коя страна ще е новата му дестинация.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимка: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар