На остров Бурано ценят декоративните покривки повече от Ферари

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 1 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Rate this post
Остров Бурано привлича туристи с разноцветната си архитектура

Сама по себе си Венеция е достатъчен  магнит за туристите по всяко време на годината, но около нея има многобройни  малки островчета, които не по-малко заслужават вниманието на всички, жадни да се потопят в атмосферата на миналото величие на Републиката, и да научат нещо интересно  за живота не само в града, но и около него.

Тръгвайки по Канале Гранде, ще излезете директно в открито море, от където лагуната ще придаде един нов облик на Венеция. Над 30 малки островчета има в нея, повечето необитаеми. На половин час път от Венеция се намира рибарският остров Бурано, привличащ посетителите с необичайно разноцветните си къщи, сякаш излезли от палитрата на някой художник. Според Себастиано дел Роси, собственик на портал за туризъм, най-хубавото време за посещение на острова е сутрин, преди да са дошли масата от туристи. „Нашите къщи тук са толкова разноцветни, защото навремето рибарите са прекарвали толкова дълго време в открито море, че са искали да виждат домовете си отдалеч. Така са изпитвали по-малко носталгия”, разкрива Себастиано. И ако днес някой иска да промени цвета на своята къща му е необходимо специално разрешително, защото най-важното е да се запази реномето на острова. Впечатляваща е и кулата на църквата Сан Мартино със своя наклон от 1,80 метра. „Почвата тук е много мочурлива, а кулата на църквата е била лошо планирана от архитектите, но днес сме горди с това, защото тя е като символ на острова, който никой не може да си представи без нея”, казва с усмивка Себастиано.

Декоративните покривки са едно от съкровищата на остров Бурано

Сред занаятите съществуващи и в наши дни на острова е и плетенето на декоративни покривки на една игла, в които преобладават най-вече флорални мотивии релефни бродерии. Изкуството за създаването им днес се владее от малцина жителки на Бурано. Ювелирната ръчна работа си има своята цена. Работата по една покривка често отнема по 2 години, а в ушиването и се включват до 20 плетачки. „Тази покривка е с размери 5,30 на 1,90 метра, и е съставена от множество разнообразни елементи, които са съединени.  Когато някой ни попита за цената, му казваме, че тя струва колкото едно „Ферари”, казва Марта Персиното. Тя показва безценен булчински воал, изплетен специално по поръчка на италианския кралски двор.

От риболов днес се изхранват малцина от 2 500-те жители на остров Бурано. Продават улова си на многобройните ресторанти във Венеция. Морските дарове са неизменна част от менюто им, а местните си похапват най-много пресни сардини с бяло вино дори сутрин.

Чашите от Муранско стъкло и днес си остават ценен сувенир

Съвсем наблизо е още един не по-малко известен остров Мурано. Известен със своето стъкло разбира се, като още през далечния 14-ти век чашите от Муранско стъкло са били едни от най-висококачествените в света,  а европейските кралски дворове са били сред основните клиенти на местните майстори. И днес все още има майстори, наследили  до перфекционизъм занаята на известните производители на стъкло от Мурано. За да се научат е необходимо да натрупат многогодишен опит, за да преценят  кога температурата е най-подходяща за да се съединят отделните части на стъклото без да се напукат, и как да се създават различни цветове.

„Не е тайна,  че нашето стъкло е известно заради множеството си цветове. Първоначално стъклото е почти черно, но вече  сме придобили толкова много опит, че да знаем как така да направим в процеса на работа, че то да стане по-светло и прозрачно и да решим кой е най-подходящия цвят”, казва майсторът Андреа Салвано.

Тук може да се намерят  от великолепни  църковни полилеи струващи хиляди евро, до дребни миниатюри от стъкло на съвсем прилични цени, и всеки посетител може да намери своя сувенир от Муранско стъкло.

Малцина са туристите които предпочитат да останат за по-дълго време на някой от островите, защото за мнозина със своите вълшебни кулиси Венеция си остава истински магнетична, но всеки може да открие скритото великолепие на места като Бурано, стига поне за ден да се отдели от града на Марко Поло.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар