Духът на Бразилия в ателие Кулинарио

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 1 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Rate this post
Сабине Хюк предлага частица от бразилския уют в Кулинарио

За да усетите духа на далечната южноамериканска страна не е нужно да прескачате Океана, а да посетите ателието на Сабине Хюк. Намира се в германската столица Берлин, където тя е преоткрила корените на своето семейство. „Тук съм бразилка, а там германка, и това никога няма да се промени”, казва усмихната Сабине.  Израснала в бразилската метрополия Сао Пау, а немските корени са от нейните прародители, които се преселват в Бразилия. В Германия Сабине завършила професионално образование в областта на хотелиерството, след което трупала опит в ресторанти по цял свят. Най-голямо влияние върху нея са оказали нейните баба и дядо, които са имали своя германска сладкарница на плажа в Сао Паолу. „Любовта към сладките неща получих още като малка, защото всяка събота и неделя прекарвах в сладкарницата на баба”, признава Сабине. Тя придобила и усещането как да предлага разни вкусотии на клиентите, нещо което продължава да прави в своето ателие „Кулинарио”, което  е далеч от представата за типичните ресторанти, а по-скоро се е утвърдило като малко по-особено място за срещи.

Тя  се явява домакин, готвач и посланик на бразилската кухня, защото смята че храненето трябва да се превърне в изживяване за гостите и. Сабине организира готварски курсове  и различни събития, по време на които запознава гостите си с многообразието на бразилската кухня.

„За мен когато се говори за хранене,  не всичко се върти само около храната, а става дума и за хората които са около масата и настроението което цари, декорацията и дизайна. Мисля че всички ние имаме усещането да си починем, потапяйки се в спомените на детството ни, и това е, което искам да постигна тук”, казва Сабине.

Мус с маракуя,един типичен бразилски десерт

И  затова допринасят специалитет като мус със маракуя, който е сред любимите на бразилците. Най-важната съставка за него е маракуята. Днес са познати над 500 различни сорта от този тропически плод.  В Бразилия всичко дори семките на плода се преработват. От листата например се приготвя чай. Останалите съставки за муса са захар, желатин, сметана  и кисело мляко. Сама по себе си бразилската кухня представлява истинска смесица от най-различни вкусове- от Африка, Азия и Португалия, но има и местни влияния.

„Този типично бразилски десерт съм го адаптирала, като съм го направила малко по-сладък и по-беден на калории”, разкрива Сабине. От всички тропически плодове маракуята по думите и заедно с ананаса и куаве произлизат от Бразилия.  Кулинарното и ателие се намира в Берлин-Шьонеберг, където за нуждите си е преустроила бивше модно студио. Много близо до него на Винтерфелдплац два пъти седмично се организира фермерски пазар. Сабине Хюк е страстна колекционерка на употребявани вещи, и дизайнът на „Кулинарио” е оформен с помощта на такива предмети. Столовете например са направени в бившата ГДР, и днес се считат за класика в дизайна.  „За украсата в ателието съм използвала каквото имам под ръка, опитвайки се да го направя така, сякаш съм на почивка в Бразилия”, разказва Сабине. Най-новата и идея е да превърне „Кулинарио” в кафене, така ще предлага всички вкусни десерти не само на специално организирани вечери.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар