Из дебрите на подкастовете

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 1 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Rate this post

Интернет е безбрежно място, направо  океан  бъкъщ  от информация, в който обаче ако се окажете по-упорити, може да откриете малки островчета на познанието, които да ви доставят удоволствие, и духовна храна за чието „смилане” и осмисляне ще са ви необходими дни наред. Благодарение на някои медийни  формати като подкастовете обаче, човек може да слуша или възприема визуално тази информация колкото пъти си поиска и където си поиска. Справка в основната интернет енциклопедия показва, че този можем да кажем независим формат се ражда преди повече от десетилетие- през 2006 година, и поне у нас си остава непопулярен. Не така се оказва в другите страни, и повечето медии в  странит като Германия, Англия и Русия си имат свои доста популярни подкастове, следени от милиони почитатели.

Тук ще дам само няколко примера за такива „островчета на познанието”, един от които е Радио „Маяк, на чийто сайт може да откриете най-различни подкастове на теми като възпитанието  на децата, автомобилите, история на брендовете, наука и изкуство. Един от най-интересните на които попаднах е с автор Евгений Стаховски, и се нарича „Мозг”.

Невролингвистичното  програмиране– Защо това течение се счита за паранаучно, и може ли по движението на очите да се отгатне каква информация обработва човешкия мозък?

История на китайските манастири– Манастирските обители в Древен Китай са били не само средища на религията и бойните изкуства, но и ковачници на кадри за администрацията и място за уединение и търсене на познанието.

Теория на инволюцията–  Под инволюця се разбира регрес.Как е възникнал животът на Земята чрез еволюция или инволюция?  Има ли форми на живи организми, които не се в писват в процеса на еволюция?

Сред подкастовете посветени на различни стартъпи които са на мода в онлайн пространството пренебрегнах десетките англоезични, и се спрях на българския принос.

Какво е Co citchen, и има ли почва у нас? Като специалист по маркетинг Яна се захваща с реализирането на  една нова идея, за която разказва в podkasta Wake up and Start up с Николай Найденов.

The Tropical MBA

Това не е името на нова напитка, микс от тропически плодове, а подкаст, микс от нерасказани истории за хора, които създават своя микро бизнес пътувайки около света.

Освен зареждащи с информация подкастовете са отлично средство за стимулиране на мисленето, докато правите нещо друго. Кой знае,  някоя вдъхновяваща история може да събуди позаспалите ви мозъчни клетки и да си кажете:”Ами щом този човек е успял,защо и аз да не успея”, да се включите в отбора на превръщащите креативните идеи в реална част от живота ни, а след това да върнете топката, като разкажете на околните пък вашата успешна история, с която да ги вдъхновите. Не ви е необходимо нищо друго освен микрофон, компютър и интернет, за да се хвърлите в дебрите на подкастовете…. това е само началото на историята. Краят ли?  Краят и всеки сам може да разкаже…

Мартин Иванов

снимка: Интернет

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар