Startup: Франческа иска да промени живота на хората с помощта на шоколада

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
5 (100%) 1 vote
Франческа с перуснски фермери

Сърцето и бие за производителите на какао в родното Перу, а страстта и е шоколада. Днес Франческа Валдивиа обединява двете неща, създавайки своя стартъп Q’uma, произвеждайки едноименния деликатесен шоколад, който вече изнася в три страни. Историята и разказва швейцарският портал swissinfo. 25годишната перуанка разказала за страстта си към шоколада по време на един уъркшоп за млади и образовани предприемачи в Швейцария.

Франческа не спира да говори, а думите и се изливат като истински водопад, и е добре подготвена по всички детайли. Младата предприемачка търси подкрепа за основаната преди 18 месеца в родината и фирма Q’uma, докато 5-членното жури пробва нейния деликатесен шоколад.

Q’uma е нишов продукт, който човек може да си купи от луксозни магазини в Перу, хотели и летища, в САЩ и Канада, а отскоро и в Чили. Според Франческа Япония и Южна Корея също имат интерес към нейния шоколад. За да задоволи нарастващото търсене тя иска да увеличи производството си, за което и е необходима финансова подкрепа.

В родината си Франческа следва икономика, като прекарва един семестър в Холандия. Завършила преди две години и започнала работа в САЩ, първо като учителка по ски на деца, а след това за компании като Citibank и L’Oréal. „В началото на хората около мен идеята не им се стори толкова добра”, спомня си тя. „Ти имаш бизнес образование, а искаш да произвеждаш шоколад?”., пита ли я неразбиращо  роднини и приятели. Не се оставила да бъде обезсърчена. „Шоколадът може да промени живота на човек”, казва тя. По време на пътуването си в страната за пръв път се запознала със селяни, отглеждащи какао. Използвала всяка свободна минута за да задълбочава знанията си за какаото и шоколада, и така пожарът бил запален.

Detrás de cada uno de nuestros chocolates está el esfuerzo y dedicación de los agricultores de cacao como la Sra. Isabel Mass Shapiama de 72 años <3 #ElMejorChocolateNaceEnElCampo #CacaoDeOrigen #SanRafael*Dirección y edición por: Diego Valdivia

Публикувахте от Q'uma Chocolate в 4 юни 2017 г.

Първоначално сама, а след това с помощта на приятели и роднини основала преди година и половина своя стартъп. Успяла да убеди в каузата си и държавата, която е подпомогнала за старта на бизнеса и с 40 хил. долара. Днес в Q’uma работят четири души, като има планове да увеличи персонала с още шест.

Младата предприемачка иска фермерите в родното Перу да се чувстват горди от труда си

Q’uma  работи с 35 семейни ферми за производство на какао, като още през тази година ще ги увеличи. Купува директно суровината от селяните без прекупвачи. „Плащаме им със 70% по-висока цена, отколкото се продава какаото на борсата”, казва Франческа. Тя иска фермерите да са наясно какво се случва с продукцията им в процеса на преработката, и да са съпричастни с труда си в целия процес по производството на шоколада с марката Q’uma . Ето защо винаги им носи от шоколада, когато отива да ги види, и иска те да се чувстват горди с професията си, която в Перу не е от най-оценяваните.

В Швейцария няма какао

Перу може да се възползва от това, че произвежда качествено какао

И не само това:”Зная че Швейцария е известна като „страна на шоколада””, казва усмихната младата предприемачка. И добавя:”Но Швейцария няма какао, а заради изключителните качества на своето какао Перу може да се превърне в най-добрия производител на какао в света”. Франческа не крие,  че се ядосва, защото 70% от перуанското какао отива за износ, а от остатъка едва 3% се използва за производството на шоколад. Убедена  е че това трябва да се промени, и че родната и страна трябва да печели много повече от производството на какао, а не парите да изтичат навън.

Made in Peru от полето до блокчето шоколад

Франческа успява да убеди журито със своя стартъп и заедно с още пет участника в курса преминава във втория кръг, където ще продължи битката си за да промени не само своя живот, но и този на бедните селяни в родното и Перу. За целта всеки ден в Лима ще продължи да става в пет сутринта в, и след час занимания със спорт отново ще прави своя шоколад- перуански от полето до блокчето. Къде ще е след 10 години? „За един стартъп това е цяла вечност”, казва усмихната франческа. Все пак си мечтае нейният Q’uma да достигне до пазара на колкото се може повече страни.

Превод: Мартин Иванов

по материали от Интернет

Снимки: qumachocolate.com

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар