Хелзинки- най-северната перла на Балтика

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Изглед към Хелзинки от водите на Балтийско море

Неизброими са градовете на Балтийско море с великолепна архитектура и забележителности като Санкт Петербург или Стокхолм, магнит за десетки посетители, но най-северната перла сред всички е Финландската столица Хелзинки.

Хелзинки- малко слънце, много вятър и вода. Това може да е най-краткото определение за финландската столица, която иначе изкри от чистота и светлини. Въобще водата тук е в изобилие, от вятър не са лишени, но пък слънцето е като рай за финландците, и те не пропускат възможност да му се радват винаги, когато изгрее над града.  Посрещна ни с леко хладно време, но на север от 60-ия паралел няма как да искаш температурите да са като в тропиците.

Езерото Тулсула предлага вълшебни гледки

Иначе водата е навсякъде около града, и то не само във Финския залив, но и в езерото Тулсула, което сутрин предлага  идилични гледки сякаш като от Арктика, изпълнени с тишина, чист въздух. ухание на борове и бавно течащи води. Място което е било любимо за уединение на един от най-известните местни композитори Ян Сибелиус. Градът е основан през 1550 година, а днес в границите на финландската метрополия влизат и градовете Еспоо и Вантаа, и населението и достига над 1,3 млн. души. Въпреки това, че може би всеки четвърти финландец живее в най-северната метрополия на Европа, трудно можеш да видиш дълги задръствания освен когато хората се прибират от работа.

Уличните ремонти не затрудняват транспорта в града

Причина за това е и перфектната интеграция на каквито се сетите видове транспорт- от релсов и автомобилен- през велосипеден и морски. Разбира се като за края на лятото кипят традиционните ремонти, които бяха особено забележими около фериботните терминали, но като цяло това не нарушаваше транспортната система на финландската столица.

Градът впечатлява с разнообразната си архитектура, като повечето сгради преплитат и различни архитектурни стилове, оставили белезите на различни култури.  Интересното е, че поне по натрупани лични впечатления, местните обичат практичното и удобно строителство пред помпозните и нефункционални сгради, типични за някои други ширини.

Успенския събор е впечатляващ символ на православието

Сред забележителностите, които привличат туристи от цял свят е Успенският събор, великолепна църква в неовизантийски стил построена по проект на руския архитект Алексей Горностаев. Строителството и продължава между 1862 и 1868 година. Той е най-големият православен храм в Северна Европа.

Азиатците винаги внасят колорит по света. Групово селфи край паметника на Ян Сибелиус

Мнозина туристи привлича и паметника посветен на Ян  Сибелиус. Хелзинки се гордее с най-големият аквапарк  и зоопарк в Северна Европа, както и с Музей на трамваите, най-големят културен център Korjaamo, разположен в старо трамвайно депо, и привличащ творци на изкуствата и видеоарта.

Каменната църква Темпелиаукио изумява с акустиката си

Едно от най-големите архитектурни чудеса е построената през 60-те години на миналия век подземна църква Темпелиаукио, изградена в  естествени скали по проект на братята Тимо и Туомо Суомиалайнен. Заради великолепната си акустика е любимо място за провеждане на концерти. Интересно, че влизайки в нея човек изпитва сякаш усещането, че е попаднал сред останките на някой древен храм, покрити и законсервирани умело за да бъдат запазени.

Финландската метрополия си има и своят парад на ретро автомобили, който се провежда традиционно всеки първи петък на месеца, и на него дефилират горди собственици на американски класики в автомобилостроенето от 50-те и 60-те години насетне.  Групата ни се натъкна на това зрелище малко случайно, привлечена от здравия блус и лъскавите антики, показващи блясъка на една отминала в историята на автомобилите епоха, която и до днес привлича мнозина. За автомобилният фест ми разказа Лио, с който се запознах в среднощно Хелзинки.

Хелзинки свързва минало и съвремие не само с архитектурата си. Търговската улица на финландската столица е сред най-популярните места където уживлението е през целия дем. Там се срещат реномирани марки от цял свят- производители от Лондон през Мадрид  и Париж са разположили лъскавите си бутици, а улицата е добила известност като малкото Шанз Елизе.

.

На малкото Шанз Елизе винаги е уживено

Финландците са страстни любители на спорта и  досега почитат една от най-големите спортни легенди на страната Паоло Нури, носител на множество медали в средните и дългите лекоатлетически бягания. Все още се помни и Лятната олимпиада от 1952 година, на която  чехословашкият атлет Емил Затопек печели три златни медала. Любопитен  факт, е че в игрите като плувец е участвал никому неизвестния до момента италианец Карло Педерсоли, станал звезда в киното под псевдомима Бъд Спенсър...

Като град разположен на морския бряг Хелзинки не прави изключение и се в писва в кулинарната география на подобни нему селища най-вече с рибни ястия във всичките им вариации, а сред любимите храни на местните са картофите, които в подходяща комбинация с боровинки и зеленчуци се предлагат като гарнитура. Като лукс дори за финландците пък се смята еленското месо, което също се радва на голяма почит.

Мартин Иванов

Малко северни пейзажи

Залез над Хелзинки

Столичните градини…
и паркове….
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар