Parkour- изкуството на движението

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Parkour-истинско предизвикателство или изкуството да се движиш

Все по урбанизирания свят в който живеем предлага какви ли не възможности за фитнес на улицата. Препятствията и бариерите по пътя ни, които трябва да заобикаляме или прескачаме ежедневно са неизброими. За италианеца Лоренцо Кастело обаче влизането и излизането  по необичаен начин от сгради, прескачането и заобикалянето на препятствия се е превърнало в истинска страст. Този необичаен спорт е наречен  Parkour

Още от дете Лоренцо  е всявал страх сред родители и учители с необичайното си хоби. Сега то е част от живота му, като много от нещата които прави, прилага в най-различни сфери.  И днес 32-годишният римлянин не търси най-лекия път за достигане от точка А до точка Б, упражнявайки своеобразен уличен фитнес. От явлението Parkour- е впечатлена и неговата майка Мария Серена Миняни, която е решила да заснеме филм за хобито на Лоренцо.

За Мария хобито на сина и е истинско предизвикателство

„Като майка се запитах дали това е най-правилният начин на движение, или дали не трябва да го проуча. Когато открихме Parkour  бяхме млади, готови да се движим и скачаме. Мисля че не трябва да акцентираме само върху опасната и рискована страна на този спорт, но и върху ценностите които стоят зад него”, споделя Мария.

Лудорийте на Лоренцо в училище често са водели до разговори с управата, поради това, че синът и често е влизал в клас през прозореца например. „Когато започнах с Parkour исках просто да го използвам като средство за изпускане на парата.  Трябваше да седя по шест часа в клас, което не ми харесваше, и се нуждаех от въздух”, спомня си Лоренцо.  Тичането и скачането са в кръвта му, затова е предпочел да поощри а не да подтисне тази си потребност от движение.

а за Лоренцо това е начин да се чувства свободен

Лоренцо не спортува за да се мери с останалите, а за да научава винаги по нещо ново.  „Паркурът  ми показа че няма препятствие, което да не можеш да заобиколиш или прескочиш. Това го открих още като дете, и сега доразвих моя опит”, признава той.  В палестинеца Абдала Иншаси Лоренцо открил приятел и треньор. Израсналият в Газа Абдала разбира най-добре какво е да се справяш ежедневно със всевъзможни препятствия.  „Най-опасното в Газа е, че там убиват мечтите ти а паркурът е нещо което ти дава още един шанс да оцелееш”, смята Абдала.  Двамата с Лоренцо тренират редовно, докато за Мария заснемането на филма за хобито на сина и е едно истинско пътешествие и преоткриване на движението. „Искам преодоляването на препятствия дане е самоцелно, а да води до развиване на креативността. Да дава не само нови възможности за развитие на тялото но и на душата. Видях много младежи, които използват паркур като тренировка за живота”, казва тя, като признава, че се е изкушила да изпробва паркур- за да разбере по-добре изкуството на движението…

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар