Музейните котки

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Котките са не само музейни експонати, но и пазители на безценните произведения на изкуството в редица музеи по света

Наскоро в един от най-известните музеи в света санктпетербургския  „Ермитаж” при пожар пострадаха  няколко котарака, служещи като пазители на експонатите . За гордите обитатели на музея разбира се са положени необходимите грижи, но случаят ни накара да се поровим  и разберем къде другаде освен в Санкт Петербург разчитат на опашатите в борбата с вредителите. Традицията там   да се разчита  на котаци е от повече от три века, а в момента около 50 котки се грижат за охраната на безценните експонати. До 16-ти век да имаш котарак, е била привилегия само за богатите и царствени особи. Първите четириноги обитатели на Зимния дворец, където днес се намира Ермитажа, са заселени по време на управлението на Елисавета Петровна (1741-1762 г.).Докарани са от Казан, защото се смятало, че казанските котки са най-добрите ловци на мишки.

Историята свидетелства че лично императрица Екатерина Велика издала указ за сформиране на специален котешки батальон. Днес представителите на елитната част за борба с мишките могат да се познаят по специален нашийник. Всяка година в музея се отбелязва денят на котките, за тях се пишат книги и се провеждат най-различни събития.

Домът на писателя Михаил Булгаков в Москва е още едно място, където присъстват котки и то винаги наподобяващи Бегемот, един от персонажите в романа „Майстора и маргарита”- черен и голям. На Бегемот обаче може да се наслади не всеки, защото той се представя на посетителите когато сам си поиска.

Котките в качеството им не само на работници, но и на експонати присъстват и на открито като в Рим на  площад „Ларго ди Торе Аржентина”, превърнат в музей на открито.  Отрядът от ловци на мишки бил набран от улични котки след началото на археологическите разкопки, когато се установило наличието на огромен брой мишки. През 2001 година котките от площада са признати за част от биоисторическото наследство и за една от забележителностите на Вечния град. За издръжката им се заделят специални средства от бюджета на града.

Като известни последователи на традициите не отстъпват и на Острова, където в Британския музей срещу 50 паунда заплата се трудят 6 котарака, снабдени със специална униформа.  Четириногите обитаващи дом-музея на великия американски писател Ърнест Хемингуей също се считат за забележителност защото са потомци на подарения му през 1925 година котарак Сноубол. Особеното при него било, че предните лапички били с по шест пръсчета, нещо което наследили неговите потомци.

Музеят в Зеленоградск наречен „мурариум” пък е изцяло посветен на котките, тъй като съдържа над 3 500 експоната  във формата на котки. Живата легенда на музея е котаракът Мур, който се смята за приемник на  известния кьонигсбергски котарак Мур от творчеството на писателя Ернст Теодор Хофман. Зад Океана пък в оклахомския музей Филбрук използват четириногите като охрана на градините и парковете, като през 2011 година две котки били назначени за видеооператори. Благодарение на мини камери се заснемали видеа, които показвали експонатите в музея от котешки ъгъл, предизвикали небивал интерес в интернет.

Интересна е историята на котарака Смач, символ на  „Народния дворец” в Глазгоу, която дори била приета в местния профсъюз. В памет на своя котарак Джон Морган милионерът Уилям Майер създал  котешки кабинет в Амстердам. В него са събрани най-различни произведения, посветени на четириногите, които разбираемо са господари и на кабинета.

Още един пристан за котки е литовският музей „Шауляй”, в който се съхраняват над 10 хил. експоната, свързани с котките. Директори на музея разбира се са две котки, които посрещат гостите.  Черните котки са талисман на Симферополския художествен музей и са почетна охрана на експонатите от 1913 година насам. На котешка тема е посветен и специалният музей във Всеволожск, открит през 2008 година. Към момента в него има над 4 000 експоната свързани с историята на четириногите, а на заем от „Ермитажа” са взети и опашати сътрудници. Любопитен факт е, че през 2011 година Музеят на котките отваря първия си филиал в Санкт Петербург- първото в Русия специализирано котешко кафе, наречено  „Котешка република”.

Мартин Иванов

по материали от Интернет

Снимка:  ratethemall.com

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар