Componibili една неостаряваща класика, носеща духа на Милано

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Дизайнът на Componibili е истинска революция за 60-те години на миналия век

Практичните и удобни сглобяеми скринове в миналото са били истинска революция, днес мебелите проектирани от италианската дизайнерка Анна Кастели Фериери са истинска класика, носеща духа на Милано. От половин век насам Componibili,емблема на италианския дизайн в домакинското и офисно оборудване пленяват целия свят със своето многообразие и практичност. Идеята за създаването на прочутите днес шкафове и скринове идва на починалата през 2006 година дизайнерка Анна Кастели Фериери.  Разработва ги през 60-те години на миналия век, когато е период на прелом в представите на човек за пространство и време. И ако се замислим онези времена не са се различавали от сегашните, защото човек продължава да се нуждае от функционални и практични мебели  в почти същите популярни тонове, както през 67-ма година. Днес за развитието на Componibili допринася  Лоренца Лути  внучката на прочутата архитектка, която работи за италианската компания Kartell .

„Баба ми беше много силна жена. Първата дипломирана архитектка   на университета в Милано. Помня  че винаги ми казваше, че човек може да направи всичко, стига да вярва в идеите си”, казва  Лоренца. Componibili означава свързани мебели. Всеки скрин се състои от отделни части, които се наставят  според потребностите и желанията на човек, и така с тяхна помощ  може да се постигне една коренно различна организация на пространството в дома или офиса.

Лоренца Лути продължава да развива една истинска класика в дизайна на мебели

„За средата на 60-те години на миналия век Componibili са били един изключително иновативен продукт. В миналото жизненото пространство е намалявало непрекъснато, а все повече хора са живеели самостоятелно. Ето защо с мебелите на Componibili е можело да се постигне много пО-голяма практичност  в жилището. Това е обяснението и за техния успех, който не спира и до днес”, казва тя.

Днес тези мебели могат да се намерят в цял свят, включително и в Лондон, където Kartell има свое представителство.

За 50 годишния юбилей на Componibili бяха поканени 21 дизайнери от цял свят, които да покажат своите интерпретации на класическите мебели. Между тях е и една британска дизайнерка, която е вдъхновена от работата си по проектирането на една къща, придавайки съвременен стил в противовес на идиличните цветове и форми  на 60-те. Италианският дизайнер Пиеро Лисони пък изрисува своите интерпретации в стила на американския художник Джексън Поло. Принос в изложбата има и испанската дизайнерка Патриция Улкиола.

и ДНЕС Componibili са еднакво практични и модни

”Това е истинско произведение на изкуството. Малкият Componibili сякаш експлоадира в един съвременен и модерен вариант. Така събрахме една безценна колекция, която ще влезе в нашия милански  музей”, споделя Лоренца.

Един от проектите Componibili Smile е особено подходящ за половинвековния рожден ден на марката. „Тази интерпретация на Фабио Новембре постави началото на целия проект на изложбата със всичките си варианти, които ще влязат в производството, и за Коледа ще зарадват почитателите на Componibili”, продължава тя. Това е доказателство че една класика в дизайна като Componibili може да пасне и на съвремието ни, носейки духа на Милано…

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар