Lost Places- изкуство на изгубените места

2 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 2 Email -- Filament.io 2 Flares ×
Rate this post
Свен Фенема в търсене на изгубени места

Германският фотограф Свен Фенема заснема изгубени места, там където природата е победила човека. Там където бръшляните превземат дворците, а корени са обрасли около църквите. А такива места има навсякъде в Европа, и той се е впуснал да ги търси, за да създава изкуство, едно изкуство на изгубените места.

Когато природата се връща там, където хората някога са строили, когато  самотата е обхванала някога обитавани къщи и когато упадъкът изглежда красив. Това са изгубените места, територия за изкуството на Свен Фенема. 36 годишният компютърен специалист броди по такива места, за да търси и показва как природата е надвила човека. Сред обектите е и някогашна фабрика в близост до родното му място-Крефелд. Тук не се случва нищо вече повече от две десетилетия.

„Пространството е впечатляващо със своя архитектурен стил. Човек винаги се впечатлява, когато може да види някоя архитектура с душа .Това е както със старите автомобили от 60-те и 70-те години, за които можем да кажем, че имат характер. Това важи и за подобни изоставени места”, смята фотографът.

Там където природата е надвила човека

Халето е от далечната 1909 година, и е трябвало да бъде разрушено още преди десетилетия.  Сега обаче има нови планове за неговото използване като ателие за художници, място за креативни творци или за любители на катеренето. Преди да бъде превърнато в каквото и да е, Свен Фенема твори изкуство. Той претворява сякаш подобно на фокусник в снимките си всяко кътче от полуразрушената сграда, там където липсват части от бетона или метала, и където цветовете са избледнели от времето.

…където е безлюдно,спокойно и красиво

Централната перспектива на фотосите му успокоява очите и раздвижва фантазията. Това е работа, при която фотографът иска да остане сам със себе си. „С годините и опита човек  по-лесно може да прецени, и да не поема излишни рискове в по-недостъпни места”, смята фотографът.  Мнозина фотографи, търсачи на изгубени места, публикуват снимките си в интернет. Фенема публикува основно фотоалбуми. Последният му носи заглавието Neuland и съдържа снимки от цяла Европа. От една автоморга в Белгия, където първо са изоставените машини, а след това дърветата, през една протестантска църква в Полша, изоставена вила в Лаго Маджоре, в която хората отдавна ги няма, а природата е тази, която е покорила всичко като един властелин.

„За мен е много важно да разберем, колко малки сме всъщност ние хората, въпреки че се чувстваме като крале. Ние можем да определяме всичко, но природата е тази  която ни показва, колко малки изглеждаме”, казва философски Фенема.

Разрушеното от природата в снимките му изглежда като места на носталгията, изпълнени със спокойствие и хармония, толкова хубави, и толкова обезлюдени…

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар