В Палермо можеш да се влюбиш от пръв поглед

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
За местните няма по-красиво къче на земята от Палермо

Цветен, жизнерадостен и многообразен. Това е Палермо, слънчевата столица на Сицилия, която привлича мнозина с комбинацията от планини и кристално сини  морски води. Рано сутринта тук можеш да видиш само рибарите, които прибират улова от лодките на старото пристанище. Те са убедени, че Палермо е най-доброто място на света. „Сицилия е най-красивото местенце на света”, категоричен е и един от тях  Джовани Дарома. За това според него допринася всичко- от климата  през хората до плодовете,зеленчуците и рибата. И разбира се красивите жени.

Араби,африканци и нормани са оставили следите си тук

Те са увековечени и на градските врати, от които започва разходката в стария град. Едно от най-знаковите места е кръстовището Quatro Canti, всеки от ъглите на което завършва с образцова къща в прекрасен бароков стил. Тук може да се повозите и на файтон за да разгледате отблизо забележителностите на стария град.  Забележителното е, че Палермо се намира по-близо до африканския бряг, отколкото до Вечния град, и това е видимо в част от архитектурата на града. „Арабите,африканците и норманите. Всички те са оставили своите следи тук”, казва кочиашът Никола Сутера. Тяхно дело е и местната катедрала. Между 9-ти  и 11-ти  век Палермо се е намирал под северноафриканска власт, а сарацините са ползвали старата базилика като джамия. След това дошли норманите, построили днешната катедрала, наречена Норманската катедрала.

Cannoli.- сицилианската кулинарна гордост

По обед след като сте се запознали с късче от историята на Палермо, може да си поемете дъх в някое от многобройните кафета. Сред най-предпочитаните е кафе Spinato. Тук може да опитате един от най-известните сицилиански десерти- Cannoli. Правят го всеки ден. Съставките са свежо сирене „Рикота” и захар, които се смесват. След като кремовидната смес е достигнала оптималната консистенция се смесва с парченца шоколад. Най-накрая с крема се правят ролца от тесто.

Емоции предлага и един от най-известните театри в Италия- театро „Масимо”, на чиято сцена са пели оперни величия като Мария Калас и Лучано Павароти. Днес тук се изявява тенорът Алесандро Лучано, който е впечатлен от акустиката. „Пея от 15 години, и за това време съм обиколил някои от най-големите сцени. Всеки път когато пея в някой театър като този с подобна история, мога да усетя силата на миналото, което е много хубаво” казва певецът. Вечерта може да прекарате най-добре на хълма Монте Пелегрино, откъдето се откриват великолепни гледки към целия град. Гала Рувело дошла преди десетилетие тук от Русия  като туристка, влюбила се в Палермо, и останала завинаги. „Палермо е едно впечатляващо място, и когато го видиш оттук, няма как да не се  влюбиш в него. Той е едно толкова голямо съкровище, и всичко тук- от земята до  морето е толкова красиво”, казва тя. И с подобни гледки Палермо завладява мнозина защото несъмнено е град, в който можеш да се влюбиш от пръв поглед.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар