Изкуство на колела

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Испански художници се включиха в Truck Art Project

Truck Art Project вдъхновява творци да покажат, че изкуството може да е и динамично

Освен статично, изкуството може да се показва и динамично. Как ви се струва  да разглеждате картините не в художествената галерия, където обичайно е мястото им, а в движение- на колела? Спедиторска компания в Испания се е заела с реализирането на подобна възможност, чрез един малко необичаен проект-Truck Art.

От 2013 година в него са се включили 27 товарни автомобила, изрисувани от  27 известни испански художници, и днес като своеобразна галерия на колела обикалят цялата страна. На пръв поглед някои от картините изглеждат абстрактно, но напрактика това е един от изрисуваните автомобили. В проекта са се включили художници като Абрахам Лакая.

За Абрахам Лакая и колегите му е истинко предизвикателство да излязат извун установените рамки

„Това е картина  в движение. За мен участието в проекта беше едно предизвикателство  в положителния смисъл на думата, защото обикновено  подобни картини висят на стената, а не се движат между колите на магистралата”, казва творецът.  Сред участниците  в Truck Art Projekt е и Марина Варгас, чието изкуство е вдъхновено от теми, свързани с религията.

„За мен този проект е още една възможност да покажа творбите си, в които винаги се основавам на символите на нашата църква. Така реших да ги пренеса и върху камионите”, казва художничката.

Марина Варгас черпи вдъхновение за картините си от религията

Творците  са специално подбрани. „Тъй като става дума за стриит арт, идеята  ни беше да изберем такива художници, които обикновено нямат нищо общо с уличното изкуство, и обикновено излагат произведенията си в музеи или галерии”, казва кураторът на проекта Феп Фернандес. Такива като  Ана Бариг, която е била ангажирана да изрисува и стените на офиса на компанията, заради умелото използване на различни комбинации от цветове.

„Да се включа в подобен различен формат за мен беше истинско предизвикателство. Обикновено работя в затворени пространства и с традиционни формати”, признава тя.

Идеята за реализирането на Truck Art Project е на предприемача Хайме Колса, основал преди пет години своя спедиторска компания, но не забравил за страстта си към изкуството. Успешното развитие на бизнеса, му осигурило средства за реализирането на проекта.

„Важно е за бизнеса днес е,  да връща  част от печалбите си на обществото, ето защо разглеждам проекта като наша социална отговорност. Ние даваме за изкуството за да можем да радваме хората”, казва предприемачът. И няма да спре до тук, защото си мечтае да разшири броя на автомобилите, а през 2018 година да организира една истинска изложба на колела с участието на всички камиони, включени в Truck Art project.

Мартин Иванов

по материали на Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар