Изкуството на цветята

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Флористи превърнаха някои от вътрешните дворове на Кордоба в райски кътчета

Андалусия е място на среща не само на различни цивилизации, но и на древното и модерното. На архитектурата от миналото и концепциите за цветните градини на бъдещето. Това е мястото на първия  международен  фестивал на цветята. В сцена на фестивала се преобразуват прочутите вътрешни дворове на къщите в Кордоба. В съревнованието участват осем флористи от цял свят. Тук всичко се върти единствено и само около цветята, а чрез инсталациите флористите целят да превърнат дворовете на старинните къщи, наречени още „патио” в истински райски градини.

Вдъхновен от патио Томас де Бройне създава истински шедьовър с над 2 000 азалии

Един от участниците е белгийският майстор на градините Томас де Бройне, чиято инсталация е изградена от над 2 000 азалии. „Вдъхновен съм от рая в Кордоба както и от патио, който за мен вече е като рай”, споделя флристът. Другото което го впечатлява  са прекрасните образци на занаятчийското изкуство, които са любими на хората в Кордоба. „Исках да създам диалог между патио,изкуството,фестивала и хората”, допълва още той. За целта ден преди старта на надпреварата му помагат още 22-ма  асистенти, за да изгради  новия интериор на вътрешния двор в търсене на перфектното.  Наградният фонд за състезанието от 120 хил. евро е осигурен от китайски предприемач, а трите най-красиво оформени двора ще бъдат показани.

Предизвикателството да се включи в конкурса е поел и Робърт Хонспи, директор на In Water Flower. „Рефлексията означава първо да помислиш за себе си, да погледнеш в собствената си душа, и да видиш кой си, откъде си и какво правиш”, убеден е флористът.  Да се огледа човек в огледалото за него е едно предизвикателство, но основния въпрос според него, който всеки трябва да си зададе е дали е щастлив и дали  обича себе си. Във вътрешния двор на местния археологически музей твори френският дизайнер Патрик Надо, който въпреки че е архитект е влюбен в цветята, а сред клиентите му са известни френски компании. Нидо има особено отношение към археологията.

Патрик Нидо свързва минало и съвременност с помощта на цветята

„Тя е историята на цивилизациите. Това е историята на човечеството, на нещата, на архитектурата. И всичко това може да се развива само благодарение на това, че съществуват цветята, защото теса възникнали много по-рано от човека, чиито творения са сградите. Те са в началото на живота, и чрез тях получаваме въздуха който дишаме”, смята дизайнерът. Ето защо намира за вдъхновяващо да създаде една инсталация от цветя точно в двора на музея.

С градина сякаш от друга планета, Изабел Мариас пренася посетителите в света на фантазиите

Изабел Мариас от Мадрид е модна дизайнерка, но от няколко години насам също се е посветила на цветята.  „Моята градина трябва да изглежда като от друга планета, ето защо вместо традиционните зелени растения, които се свързват с нашите представи за райско кътче, съм използвала такива с необичайни цветове”, казва дизайнерката. По този начин иска да създаде един свят на сънищата и фантазиите.

Кордоба който дълго се е намирал под господството на арабите е известен по цял свят със своите вътрешни дворове. Едва ли има друг испански град столкова много вътрешни дворове. Инициатор на фестивала е Емилио Руис Матео. „Вътрешните дворове тук са създадени още от римляните. По-късно арабите допринасят за перфектното им изграждане и превръщане в място на цветята. Точно това искаме да свържем-старата култура и възхищението от цветята”, казва Емилио.

Съвременното изкуство на цветята и архитектурата на миналото. Инсталацията на Томас де Бройне е класирана на журито на второ място след тази на двама американски флористи, и ще му донесе награда от 40 хил. евро.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар