Оазис край Полярния кръг

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 1 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Rate this post
Двете камили Bor & Bestla са атракцията на Полярния оазис

Ако симислите че оазисите и камилите са типични единствено за горещите и сухи пустини, то значи се лъжете. Може да ги откриете дълбоко на север в близост до Полярния кръг на остров Сьорьоя (Южният остров бел.ред). Там семейство Сетеренг се е заело с нелеката задача да популяризира острова като място за туризъм по необичаен начин, предлагайки на посетителите нещо нетрадиционно- камили и пясък. Камилите нарекли Боор и Бестла.  Довели са ги преди пет години тук в селцето Акафьор, отстоящо едва на около 300 километра от Полярния кръг. „Искаме да покажем на хората, че това е едно нормално място за живот, и ако го направим, това ще е един малък успех за нас”, казва Довис Сетеренг. Селцето Акафьор е едно от най-северните населени места в Европа и в него живеят едва 70 души. Двете бели камили ще трябва да допринесат за възраждане на иначе приказно красивото кътче от Севера. Климатът тук е много подходящ за камилите, защото те обитават не само пустините, но и доста по-студени места по земята в Централна Азия например.

 

Йостен и семейството му избират да живеят край Полярния кръг за да са близо до природата

„Те могат да оцелеят при температури до -40  или -50 градуса. През зимата вълната им е много дебела, и така приличат на нещо средно между овците и яковете”, допълва съпругът и Йостен. Заедно със семейството си се  пренесъл да живее тук едва преди година за да усеща по-добре връзката с природата. Решили да създадат ферма за камили, чрез която да допринесат за развитието на устойчив туризъм на острова. Освен това работят в местния културен център.

Природата тук наистина предлага вължебни гледки като тази

Създаденият от тях полярен оазис трябва да се превърне в място  където се срещат хора, специалисти и най-различни представители на науката. За популяризирането на проекта си разчитат и на социалните мрежи като се надяват да намерят и финансова подкрепа за да доразвият иначе амбициозната си идея.

„Бихме искали хората сами да идват при нас, и да видят колко е хубаво тук. Те могат да работят тук с животните в тази фантастична природа, и да ни помогнат да изградим нашия център”, казва Довис. За хората и камилите животът в Скандинавието е перфектен, а през следващата година историята на Довис и Йостен ще бъде разказана в документален филм на един датски телевизионен канал.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар