Наследството на Троцки- професионалистът революционер

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 1 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Rate this post

Идеите му са живи и днес, и увличат милиони

Лев Троцки

Век след събитията променили не само Русия, но и света Лев Троцки си остава една от най-противоречивите личности, играла централна роля в революцията довела на власт болшевисткия режим. Революционен фанатик, автор на термина „червения терор”, любовник и изгнанник, палач и жертва. Всичко това се събира в образа на Троцки, чиито идеи вдъхновяват и днес всички онези, които искат да се борят срещу капитализма. 27 партии по света носят неговото име. Бърни Сандърс придобил известност в последната кандидатпрезидентска кампания на САЩ в миналото е бил троцкист.  В навечерието на вековния юбилей от събитията през 1917 година, руската обществена телевизия ни запознава с наследството на Троцки, и ни среща с внука на революционера Естебан Волков.

Мястото е Мексико, домът в който Троцки е убит зрелищно с удар с  алпинистка брадвичка  в главата от агента на НКВД  Рамон Меркадер. Тази къща в миналото е била бронирана  и пълна с охрана. „Вратата се отвори, помислих че е някой от домакинството. В следващия миг се раздадоха изстрели. Паднах на пода и останах в ъгъла на стаята, а един куршум рикошира и се заби в краката ми”, спомня си внукът на Троцки едно от покушенията над дядо му. Естебан Волков е единственият останал жив свидетел на последната година от неговия живот. Син е от първия брак на най-голямата  дъщеря на Лев Троцки. Тогава е бил на 14 години и отлично помни своя дядо и това покушение в една майска нощ на 1940 година. От куршумите чиито следи и днес са видими на стената пострадал единствено Естебан. „Спасихме се по чудо, и то благодарение на Наталия”, спомня си Волков.

Троцки- палач и жертва

Троцки е автор на теорията за перманентната революция, идеолог на Червената армия, създател на Коминтерна, и един от подписалите Брест-Литовския договор. Пламенен трибун, на чийто ораторски качества можел да завиди дори Ленин, той е бил ако не първи, то един от първите лица на едни от основните събития на 20-ти век. През 1918  година  Сталин признал, че цялата практическа организация на събитията от 1917 година в Петроград е била дело на Троцки. След смъртта на Ленин обаче името на Троцки постепенно било заличено от историята, свидетелите на онези събития унищожавани, документите се преписвали а снимките ретуширали. Вина за това имал единствено Сталин, който Троцки веднъж нарекъл „човекът който проспа революцията”. Той методично унищожил всичко, което поставяло под опасност абсолютната му власт. Троцки разбрал, че няма да го оставят намира нито в заточение, нито в емиграция.

Естебан Волков

„Той знаеше, че след първото неуспешно покушение много скоро щеше да последва друго. Имаше още едно обстоятелство което спомогнало за това. Американски издател предложил на дядо ми да напише книга за Сталин, а той искаше да пише за Ленин. Живеехме без пари, а хонорарът никак не беше малък и той се съгласил. Сталин разбира се нямало как да не знае това”, разказва Естебан .

Той вече е на 92-години, дипломиран химик. Говори свободно испански,френски,немски и английски език, но не и родния руски. „Дядо ми казваше, че съм говорел много хубаво на руски, но сега не знам нито една дума”, казва Волков. Баща му е разстрелян през 1940-та  година, майка му- дъщерята на Троцки се самоубила .Другият син на Троцки е отровен, първата му жена умира в заточение, а сестрата на Троцки е убита. Двама племеници и зетьовете на революционера били разстреляни от НКВД. Самият Троцки надживял всички тях, макар и не много.

От идеите му се опияняват младите хора, искащи да променят света

Гриобът на Лев Троцки

Днес десетки хиляди хора посещават Дом-музея на Лев троцки в Мексико, в двора на който е погребан самият революционер. Едни са увлечени от невероятния му живот, други от идеите му. „Обществото съвсем не се е променило от тогава. Капитализмът срещу който се е борил, все още съществува”, казва Даниел Аревал от Мексико. „Дълги години бях член на създадения от него Интернационал, а във Франция има много последователи на неговите идеи”, допълва Патрик Лефортие.

От идеите на Троцки се опияняват предимно младите хора, жадни да променят света. „Тук идват цели групи дошли на екскурзия до Мексико специално да посетят музея на Троцки. Гробът му се почита от неговите последователи като свещено място. Това са основно студенти, увлечени от идеята за перманентната революция“, споделя директорката Габриела Нориега. В музея има и сувенирен магазин, където се продават магнити с портрета на Лев Троцки.

И днес календарът на масичката в стаята, където е извършено последното покушение срещу Троцки показва датата- 20 август  1940 година,вторник. „Върнах се от училище двайсетина минути по-късно. До библиотеката видях човек, чието лице беше разбито. Държаха го полицаи, а на пода  в кръв лежеше дядо ми. Когато ме видя каза задъхвайки се: „Отведете Сева, отведете го.Тогава всички ме наричаха Сева.”, спомня си днес съдбоносния ден Естебан. Троцки умира на следващия ден, а в последния му път е изпратен от над 250 хил. души. След 20 години в затвора, неговият убиец Меркардер е награден с орден „Герой на съветския съюз”. Умира в Куба през 1978 година. Казват  че последните му думи били: „Аз постоянно чувам неговия вик, и зная, че ме очаква”. Един от музеите във Вашингтон вече обяви, че през следващата година ще покаже оръжието, с което е бил убит Лев Троцки. В продължение на десетилетия то е било  съхранявано  тайно от следователя по делото за убийството на революционера, докато не било продадено  на американски колекционер. Брадвичката върху която са запазени следи от кръвта на троцки никога досега  не е виждала бял свят.

Превод:  Мартин Иванов

По материали от ОРТ

Снимки: ОРТ/Интернет

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар