Кинетични бижута

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 1 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Rate this post
Движещите пръстени са все по-предпочитани както от мъжете, така и от жените

Тези дни в австрийската столица Виена среща си дават близо 150 дизайнери на бижута от цял свят. И далеч основните материали не са само благородни метали, а твърде често се срещат и бижута от рециклирани отпадъци. Тенденциите са различни- от Upcycling през 3D до кинетични бижута. Дните на ювелирното изкуство във Виена са създадени по идея на Кристина Вернер, а някои от произведенията на дизайнерите ще попаднат в колекциите на Музея за съвременно изкуство. „Все повече дизайнери работят с рециклирани отпадъци. Такива са бижутата например на Марио Албрехт, който работи с фолио  създавайки брошки, които не е възможно човек да познае от какво са”, казва тя. Тотално на мода според нея са 3D бижутата както и genderf ree аксесоарите, които могат да се носят както от дами, така и от мъже.

Бижуто винаги може да се приема като символ или моден аксесоар, ето защо дизайнерите се стремят да отговарят на реакциите сред потребителите. „Винаги има неща които на пръв поглед са незабележими, но ако човек се вгледа внимателно, ще може да види най-интересни детайли”, смята австрийската дизайнерка Вереса Ейбл. „Хората винаги се интересуват от какво е произведено дадено бижу, което създава контакт с нас, и това ми харесва”, допълва френската художничка Изабеле Бушел. Сузане Хамер пък работи с класически форми, но се опитва да ги иронизира.

Движещите пръстени на Михаел Бекер създават у някои хармония, а други не биха ги носили

Един от участниците тази година е германският дизайнер Михаел Бергер, изработващ движещи се пръстени. Истински кинетични бижута. „Тези бижута се различават от нормалните с това, че и най-малкото движение на ръката на човек допринася за движението и на самото бижу”, пояснява дизайнерът. Всички бижута създава в своето ателие в Дюселдорф, а техниката за производството на кинетичните бижута е научил при златаря Фридрих Бекер, който се счита за техен откривател.

Изисква се дълга работа докато движенията на даден пръстен съвпаднат с представите на дизайнера. „В основата на това да се движи даден пръстен е използването на миниатюрни лагерчета, които наподобяват една много нежна механика, която трябва да бъде направена по доста прецизен начин”, продължава той. Работи основно със злато,сребро и скъпоценни камъни. Цената на пръстените които създава надминава 1 000 евро, но те са предпочитан аксесоар за все повече мъже и жени.

„Реакцията на хората когато видят подобни бижута винаги е в двете крайности.Някои ги намират за чудесни, но казват че не биха ги носили, а за други пък носенето им доставя така нужното спокойствие и хармония”, казва Бергер. Намира за положително, че подобни кинетични бижута в никакъв случай обаче не могат да оставят хората безразлични. В програмата на Дните на ювелирното изкуство са включени разнообразни дискусии и майсторски класове. За Михаел Бергер този форум е възможност да обмени опит с колеги, и да се срещне с ценители на ювелирното изкуство, които по всичко изглежда се отнасят не само позитивно към кинетичните му бижута, но и с…. движение.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар