Супермаркетите (не)прозрачни

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Пазарният дял на веригите у нас надминава 40% и продължава да расте

Купувайки продуктите с червени етикети, потребителите подкрепят доминиращата роля на супермаркетите

В последните години големите вериги супермаркети превземат все по-агресивно пазарни дялове, без да спазват прозрачност на доставките. На 9 ноември на специален семинар от сдружение „Агролинк” запознаха аудиторията с последните резултати от проект, реализиран  от седемнайсет страни  в Европа, и касаещ прозрачността на супермаркетите  по отношение на доставките. Стана ясно, че потребителите у нас все още рядко се питат, какво стои зад евтините продукти. Целта на проекта е била да се накарат 25 млн. европейци да разберат за проблема,  и че за да се стигне до примамливите оферти на безобразно евтини продукти стоят най-различни неустойчиви практики.,а   някъде в страни като  Гана, Тайланд и Еквадор неправомерно е използван труда на фермерите, както и са нанесени огромни щети на околната среда.

„Целта на нашата част от проекта беше да се фокусираме върху собствените марки на веригите. Опитахме се да разберем какво стои зад подобни продукти като портокали и шоколад”, каза д-р Светла Николова.

Темата за собствените марки на големите магазини у нас е табу

За супермаркетите у нас с малки изключения темата за собствените марки е табу, а те отказват да хвърлят повече яснота върху доставките на продукция. Ето защо от ”Агролинк” не разполагат с информация за дела на собствените марки на представителите на големите супермаркети, но делът им на пазара у нас надминава 40% и продължава да расте. През 2015  година делът на продукцията предлагана от супермаркетите на Стария континент  като собствени марки достига 40% от продажбите на дребно. „Дори в малките градове вече има супермаркети, а покупателната им сила оказва контрол на производителите”, продължи тя.  Супермаркетите спекулират със своите собствени марки. Освен това в в тях не влагат средства за маркетингови стратегии и това им позволява да диктуват правилата по веригата към доставчиците, за които остават жълтите стотинки.

Вече има доставчици в Европа, които отказват да работят с конвенционалните супермаркети. В 11 страни от Европа  обаче монополът върху търговията на дребно продължава да се държи от седем вериги магазини. „Ако потребителите търсят само червените етикети, спомагат за развитието на доминацията на мултинационалните вериги. .Купувайки евтините продукти хората постепенно  изгубват  вниманието върху качеството на храната”, каза още тя.

Информираният избор и кооперирането на производителите могат да променят нещата

На ниво ЕС вече има сигнали за промени в политиката спрямо супермаркетите, като през лятото беше приета стратегията „Търговия за всички”, която трябва да наложи законодателната рамка за контрол и мониторинг на супермаркетите за спазване на здравословните, екологичните и социални стандарти.

Налагане на норми за по-справедлива и зелена търговия в супермаркетите може да се осъществи с прилагане на някои практики като например коопериране на самите производители и създаване на стандарти на продуктите. “Пътят е да информираме потребителите, и те да си дадат сметка за какво става на въпрос и да предприемат информирани действия за това откъде да пазаруват .Ако има отлив на потребители от веригите, те сами ще започнат да търсят други пътища до тях, създавайки си друг профил, защото ще става въпрос за оцеляването им”, допълни  производителка на плодове и зеленчуци.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар