Foоdstyling: Вкусови експерименти в червено

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
В този исландски ресторант всичко се върти около доматите

Доматена вода, сладкиши с домати,ориз със домати и разбира се „Кървавата Мери”. Всичко в един ресторант в Исландия се върти около червените домати. Казва се „Friðheimar“ и  необичайното в него е, че тъй като далечния остров едва ли е най-доброто място за отглеждане на домати, той се помещава в истинска оранжерия. Идеята да създаде подобен ресторант тъкмо сред площите с домати хрумнала на местен фермер. Концепцията на менюто е много проста, а абсолютният хит в него е доматената супа. Порция от нея с ръчно изпечен хляб излиза около 20 евро.

Йон Сигфюсон очаква близо 180 хил. души да посетят Friðheimar

„Работим вече пета година. Започнахме с 5 000 гости, а през миналата година бройката им достигна 140 хил. . През тази година се надяваме те да достигнат от 170 до 180 хиляди,”, казва Йон Сигфюсон.

Въпреки натоварената програма това според него не води до стресови ситуации, защото за да се справят имат нужда само от добра организация. Обслужващият персонал на „Friðheimar“ се състои от над 20 души, а сред тях е и германката Дженис Швинк, която е имала добра работа в сферата на икономиката, преди да я напусне и замине за Исландия.

Язденето и любовта към природата довели Дженис в Исландия

Днес развежда посетителите из оранжерията, разказвайки им как в толкова студена страна като Исландия могат да се отглеждат домати. „За целта тук използват оптимално природните условия, възползвайки се от геотермалните извори, горещата и студена вода. Голяма част от енергията тук е зелена”, разказва тя.

Благодарение на отглеждането на домати по изкуствен  път,  тук прибират по един тон от червените зеленчуци дневно, което съставлява 1/5 от потреблението в страната . Причината да дойде тук е, че обича природата и конете. Дженис дошла първо като туристка за да язди. Постепенно си създала приятели и дошла тук за да търси нови възможности за работа. И ги намерила. А в любимия и ресторант „Friðheimar“ по всичко личи, че работата скоро няма да свърши…

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

снимки: „Дойче Веле”/fridheimar.is

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар