Симфония на екстремното

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

С музикално произведение на основата на ДНК във Финландия отбелязват един век  от обявяване на независимостта на страната

Залез над Хелзинки

През тази година Финландия чества 100 години от обявяването  на независимостта на страната, провъзгласена на 6 декември 1917 година малко след революцията в Русия. По този повод в страната са решили да отбележат годишнината и с едно необичайно музикално произведение, създадено на основата на ДНК на финландците. За целта усилия са обединили някои от най-известните музиканти на страната и учени от института по молекулярна биология в Хелзинки.

Произведението звучи толкова различно, колкото и различни сами по себе си са отделните региони на Финландия. Самите финландци не са сигурни, как би звучала подобна музика. За едни тя трябва да звучи „тъжно и меланхолично”, други я  намират за добра идея, а според трети ако тя пресъздава финландската душа, значи не би звучала  много добре.

Ейка Топинен

Със задачата да напише симфонията е натоварен един от членовете на „Апокалиптика”  Ейка Топинен. „Първоначално си помислих, че композирането на музика по гените на сънародниците ми едва ли е възможно, но впоследствие идеята ми се стори доста интересна”, казва музикантът, който иначе е композирал голяма  част от парчетата на групата. Установил че има доста възможности да се изрази чрез тонове това, което усещат финландците, и това го очаровало.

Финландия е страна на много контрасти и екстремности. В Лапландия например се радват на слънцето едва по около 70 дни в годината,  в същото време почти 2 месеца през зимата там не виждат въобще слънчевите лъчи.  Източно или западнофинландците се променят по-малко от германците или британците. По-голяма част от населението на страната живее в южните части, докато Севера е почти безлюден.

Яна Саарела

От години учените в Института по молекулярна биология в Хелзинки изследват ДНК-то на жителите на страната. „Знаем че има някои различия в наследствеността у хората от северните, южните или западни части на Финландия, и когато наблюдаваме човешкия геном, много точно можем да кажем кой човек от коя част на страната произлиза”, казва изследователката Яна Саарела.

Различните варианти на ДНК у финландците са преобразувани в тонове от американския композитор Джонатан Мидълтън, след което в своето студио Ейка Топинен на базата на интерпретации създал музиката, която трябва да изразява финландската душа. „За мен бе важно да свържа музикално финландския манталитет. Нашата история, въпросът откъде идваме и това, защо многообразието при нас е толкова голямо. Освен това исках когато някой от нас чуе тази музика да почувства, че тя е типична за нас”, казва творецът. И той е преплел така музикалните тонове, че да направи разпознаваеми музикално отделните региони на Финландия. Дали е успял, и дали финландците ще припознаят себе си в музиката, ще стане ясно в понеделник, когато своеобразната симфония на екстремното предстои да бъде представена пред публика.

Мартин Иванов

по материали на  „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”/личен архив

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар