Вино вместо канабис

3 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 3 Email -- Filament.io 3 Flares ×
Rate this post
Все повече ливанци виждат смисъл да отглеждат грозде

Да отглеждаш канабис в Ливан е незаконно, но  твърде доходно, ето защо това е все още повсеместно разпространен поминък. Инициатива на малък земеделски кооператив обаче може да допринесе за постепенната замяна от лозови масиви на полетата с канабис. Създаденият в селцето  Бека-Таал кооператив се опитва да убеди земеделските производители да променят своите навици и да се ориентират към отглеждането на грозде.

От няколко години насам бивши войници са се ориентирали вече към отглеждането на грозде и производството на вино. Тези които все още гледат канабис са заплашени от затвор, въпреки това той е  повсеместно разпространен и полетата с канабис в страната обхващат хиляди хектари. Усилията на членовете на кооператива вече са дали резултат, и повече от 200 земеделски производители са се отказали от канабиса.

100 хил. бутилки вино е произвел малкият кооператив през тази година

„На тях трябва да им се предложи нещо друго, от което да могат да изкарват парии тогава ще се откажат от канабиса”, смята  Чауки ал Фахри. Според него хората не искат да отглеждат само канабис, и дейността на кооператива е доказателство за това. Гледането  на канабис по думите му не дава възможност на хората да отглеждат спокойно децата си, и да планират своето бъдеще.

От кооператива подпомагат производителите с отпускането на безсрочни кредити ако решат да започнат да се занимават с лозя. През 2017 година членовете му са произвели 4 000 тона грозде, част от което самият кооператив преработва на вино. „Стартирахме този проект преди осем години. Видяхме че има бъдеще и се запитахме защо да не започнем сами да правим вино тук на място в името на нашето село вместо да продаваме реколтата”, казва винопроизводителят Чарбел ал Фахри.  И резултатът от дейносттта на местните производители  са 100 хил. бутилки с вино, с  които може да се похвали кооператива. Това е само капка в морето, защото в Ливан годишното производство на вино възлиза на почти 8 млн. бутилки.

Мартин Иванов

по материали на АФП

Снимки: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар